Chicken saag

4 (5 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chicken Saag jest jednym z klasycznych indyjskich curry. Wyróżnia się dodatkiem szpinaku i często śmietany.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -450 g rozdrobnionego szpinaku
    -500 g filetu z kurczaka
    -1 cebula
    -2 ząbki czosnku
    -1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    -1 łyżeczka kminku
    -1 łyżeczka kurkumy
    -1/2 łyżeczki chilli
    -1 łyżeczka garam masala
    -2 goździki
    -200 ml śmietanki UHT 18%
    -100 ml krojonych pomidorów z puszki
    -2 łyżki ghee lub zwykłego masła
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4 (5 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Chicken saag - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrozić szpinak. Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać i posiekać.
    Na patelni rozgrzać masło. Usmażyć kawałki kurczaka na złoto. Dodać cebulę, tarty świeży imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średniej mocy palnika aż cebula się zeszkli. Dodać pozostałe przyprawy, szpinak i pomidory z puszki. Wymieszać. Poddusić około 10 minut, mieszając. Dodać śmietankę i poddusić jeszcze 5 minut.
    Podawać na gorąco z ryżem basmati lub chlebkami naan.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować