Makaron w sosie z bakłażanem, papryką i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bezmięsne makarony to jest to! Uwielbiam bawić się smakami i łączyć słone ze słodkim. Dziś proponuję makaron z przepysznym warzywnym sosem z dodatkiem miodu i rodzynek.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -400 g makaronu
    -duży bakłażan
    -1 czerwona papryka
    -pół cebuli
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    -2 gasci rodzynek
    -2 łyżki miodu gryczanego
    -krojone pomidory w puszce (ok. 200 ml)
    -suszona bazylia
    -sól, pieprz
    -szczypta cukru
    -opcjonalnie: płatki migdałowe do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos warzywny Dania z makaronem

Makaron w sosie z bakłażanem, papryką i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażan umyć i pokroić w plastry. Oprószyć solą i odłożyć na kilka minut by puścił sok.
    W międzyczasie umyć i drobno pokroić czerwoną paprykę i cebulę. Następnie obraqć bakłażana i pokroić w drobną kostkę.
    Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Zeszklić cebulę wraz z cukrem. Dodać bakłażan i paprykę, zmniejszyć moc palnika i poddusić mieszając. Dodać rodzynki i miód i poddusić jeszcze 3 minuty.
    Do tak przygotowanych składników wlać pomidory w puszce, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Poddusic kilka minut dla zredukowania sosu.
    Makaron ugotować al dente. Podawać z sosem na ciepło. Wedle uznania można posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować