Fideos a la marinera

  • wyświetlono: 61 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Lato już praktycznie w pełni, więc pora na kolejną potrawę wprost ze słonecznej Hiszpanii. Fideos a la marinera, to druga obok paelli klasyczna i prosta w przygotowaniu potrawa. Krótki makaron z owocami morza i przyprawami, który właściwie robi się sam.

cosik
  • 2 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

-300 g mieszanki owoców morza
-150 g makaronu typu fideos (krótkie cięte nitki)
-100 g zielonego mrożonego groszku
-300 ml bulionu rybnego
-1/2 małej cebuli
-1 dojrzały pomidor
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1 ząbek czosnku
-liść laurowy
-sól, pieprz
-szczytpa szafranu

Sposób przygotowania przepisu:

Fideos a la marinera

  • 1. Cebulę drobno posiekać, czosnek obrać i rozgnieść. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać zielony groszek i chwilę przesmażyć.
    W międzyczasie sparzyć pomidora, obrać ze skórki i drobno pokroić. Wyłożyć na patelnię wraz z owocami morza. Poddusić 5-6 minut, mieszając.
    Całość zalać bulionem rybnym, dodać listek laurowy, szafran i makaron. Wedle uznania doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i dusić na małym ogniu kilka minut - do momentu wchłonięcia większości płynów przez makaron. Podawać na gorąco.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie jednogarnkowemakaronowoce morzamałżekuchnia śródziemnomorskakrewetkimuleszafranrybnepaellaPodróże kulinarnebulion rybnykalmarymakaron śródziemnomorskifideos

Komentarze

Podobne przepisy

fasola bretońska

Dodane przez: Neblina36

Fasolka „a la brettone”

Danie podobne do francuskiego cassoulet,jednak...

Rolada po rozkrojeniu.

Dodane przez: marta1991polnik

Rolada A`la Marta

Rolada z szynki wieprzowej z mięsem...

Dodane przez: zuzia042

poniedziałkowe A 'la spaghetti

To danie wymyśliłam kiedy brakowało...

Piersi a la Portinio

Dodane przez: aniato

Piersi a la Portinio

Pyszne, soczyste i proste w przygotowaniu...

Spaghetti a la Dominikana

Dodane przez: PolskaGotuje

Spaghetti a la Dominikana

Spaghetti a la Dominikana / Espagueties...

leczo

Dodane przez: ScaryCanary

Leczo a la ScaryCanary

leczo,mimo,ze tradycyjnie wegierskie,chyba...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE