Fideos a la marinera

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lato już praktycznie w pełni, więc pora na kolejną potrawę wprost ze słonecznej Hiszpanii. Fideos a la marinera, to druga obok paelli klasyczna i prosta w przygotowaniu potrawa. Krótki makaron z owocami morza i przyprawami, który właściwie robi się sam.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -300 g mieszanki owoców morza
    -150 g makaronu typu fideos (krótkie cięte nitki)
    -100 g zielonego mrożonego groszku
    -300 ml bulionu rybnego
    -1/2 małej cebuli
    -1 dojrzały pomidor
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    -1 ząbek czosnku
    -liść laurowy
    -sól, pieprz
    -szczytpa szafranu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fideos a la marinera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekać, czosnek obrać i rozgnieść. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać zielony groszek i chwilę przesmażyć.
    W międzyczasie sparzyć pomidora, obrać ze skórki i drobno pokroić. Wyłożyć na patelnię wraz z owocami morza. Poddusić 5-6 minut, mieszając.
    Całość zalać bulionem rybnym, dodać listek laurowy, szafran i makaron. Wedle uznania doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i dusić na małym ogniu kilka minut - do momentu wchłonięcia większości płynów przez makaron. Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować