Ratatouille

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tę prowansalską potrawę chyba każdy kojarzy. Zwłaszcza z popularnej kreskówki w wersji ozdobnej w plasterkach. Ratatouille to nic innego jak duszone warzywa z ziołami. Często są przygotowywane po prostu z warzyw krojonych w kawałki. Chociaż czywiście soczyście kolorowa opcja poprzekłądanych plasterków jeszcze bardziej pobudza apetyt. Ratatouille wywodzi sięz Nicei. Samo słowo ratatouille pochodzi od prowansalskiego ratatolha, i odnosi się do francuskiego ratouillera i tatouillera, form czasownika touillera, co oznacza „zamieszać”.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 bakłażany
    -4 małe cukinie
    -2 papryki
    -1 cebula
    -4 duże pomidory lub puszka krojonych pomidorów
    -3 ząbki czosnku
    -1 łyżka octu winnego
    -1 łyżeczka cukru
    -4 łyżki oliwy z oliwek
    -sól, pieprz
    -świeża bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ratatouille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć. Bakłażany pokroić w półplasterki lub mniejsze kawałki, oprószyć solą i odstawić na kilka minut by puściły sok. Cukinię i papryki pokroić w większą kostkę. W przypadku świeżych pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kawałki.
    Na patelni z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy. Podsmażyć bakłażany. Odłożyć. Dodać jeszcze 1 łyżkę oliwy i tak samo postąpić z cukinią i papryką.
    Cebulę pokroić w piórka, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać ostatnią łyżkę oliwy. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać przygotowane bakłażany, paprykę i cukinię. Dusić około 45 minut. Następnie dodać pomidory, ocet i cukier. Całość dusić kilka minut. Wedle uznania doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco z listkami świeżej bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cukinia Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować