Hot dog z wołowym chili? Dlaczego nie? Mięsna masa świetnie uzupełnia ciepłą kiełbasę, dodaje charakterystycznego pikantnego smaku i zmiękcza bułkę. I nic więcej nie potrzeba.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-4 bułki do hod dogów
-4 kiełbaski typu bratwurst lub parówki
-400 g mielonej wołowiny
-1/2 czerwonej lub zielonej papryki
-1/2 cebuli
-2 ząbki czosnku
-1 puszka pomidorów
-1 łyżeczka chili
-1/2 łyżeczki kuminu
-1/2 łyżeczki brązowego cukru
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1/2 puszki czerwonej fasoli (opcjonalnie)
-sól, pieprz
1.Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę posiekać, zeszklić z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mielone mięso. Smażyć aż się zetnie. W międzyczasie posiekać paprykę. Dodać do mięsa z cebulą, przesmażyć. Dodać pomidory z puszki, przyprawy i wymieszać, Doprawić solą i pieprzem. Poddusić kilka minut. Dodać fasolę i poddusić kolejne 5-7 minut (jeżeli fasola nie jest używana do chili, pominąć ten krok).
Kiełbaski/parówki obsmażyć na patelni grillowej. Bułki rozkroić, delikatnie posmarować samym sosem. Włożyć gorące kiełbaski, na wierzch kłaść chili. Podawać na ciepło.
Komentarze