Wołowe medaliony z kremowym sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste, krótko smażone medaliony z chudej wołowiny w towarzystwie niesamowitego kremowego sosu pieczarkowego z dodatkiem musztardy i wina to świetny sposób nie tylko na weekendowy obiad. Mięso nie wymaga marynowania, a przygotowanie sosu trwa zaledwie kilka minut.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -4 wołowe medaliony
    -150 g pieczarek
    -3 ząbki czosnku
    -pół małej cebuli
    -4 łyżki masła
    -1 łyżka musztardy Dijon
    -2 łyżki cydru lub białego wina
    -ostra papryka
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wołowe medaliony z kremowym sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
    Medaliony wołowe oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Medaliony smażyć po 2 minuty z każdej strony i odłożyć na 5 minut by odpoczęły.
    Na czystej patelni rozgrzać pozostałe masło. Wyłożyć cebulę i czosnek, szklić przez chwilę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy grzyby delikatnie się zarumienią dodać cydr/wino, musztardę i doprawić solą i pieprzem. Jeżeli istnieje taka potrzeba, można dodać 2 łyżki wody. Całość poddusić mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
    Ciepłe medaliony wyłożyć na talerze i podawać z pieczarkowym sosem i ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda Pieczarki Steki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować