Miodowa-maślana poledwiczka wieprzowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cudownie soczysta i aromatyczna polędwiczna poadawana ze skarmelizowanym sosem. Nie wymaga długiego marynowania, więc jest gotowa już w 30 minut. Rewelacyjnie pasuje do ziemniaczanego puree i smażonych (pół)talarków.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -polędwiczka wieprzowa (ok. 600-700 g)
    -3 łyżki masła
    -3 łyżki miodu
    -pół szkl. bulionu
    -suszony czosnek
    -ostra papryka
    -świeżo zmielony pieprz
    -sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Miodowa-maślana poledwiczka wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    Na patelni z grubym dnem lub w naczyniu/brytfance żaroodpornym (użyte naczynie musi być przystosowane zarówno do podgrzania na palniku/płycie, jak i w piekarniku) podgrzać masło z miodem używając średnej mocy kuchenki. Dokładnie wymieszać.
    W międzyczasie oczyścić polędwiczkę i obsypać ją z każdej strony solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Ułożyć na roztopionym z miodem masłem. Obsmażyć z każdej strony przez około 5 minut po czym całą patelnię umieścić w rozgrzanym wcześniej piekarniku. Piec bez przykrycia 15-20 minut od czasu do czasu polewając powstajacym sosem.
    Gotową polędwiczkę wyjąć z naczynia. Do sosu wlać bulion. Wymieszać. Na średnim ogniu palnika podgotować do zredukowania.
    Mięso podawać pokrojone w grubsze medaliony i polane przygotowanym sosem.

Porady

przyprawy można także zastąpić przyprawą uniwersalną wedle uznania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować