Paella negra

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dziś po raz kolejny zabieram Was w podróż do Hiszpanii. Paella jest właściwie moją ulubioną hiszpańską potrawą. Do tego lekka i prosta w przygotowaniu. Poprzednim razem pojawił się przepis na klasyczną Paella marinera, tym razem pora na kolejną najbardziej popularną - paellę negrę, czyli z dodatkiem owoców morza i tuszu z kałamarnicy.

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -350-400 g mieszanki owoców morza (krewetki, kalmary, małże)
    -1 szkl. krótkoziarnistego ryżu
    -2 szkl. bulionu rybnego
    -pół cebuli
    -2 ząbki czosnku
    -pół zielonej papryki
    -2-3 saszetki atramentu z kałamarnicy (ok. 10-12g)
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    -liść laurowy
    -sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Paella Risotto

Paella negra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Cebulę obrać i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Całość zeszklić. Dodać owoce morza, poddusić kilka minut.
    W międzyczasie drobno pokroić paprykę. Dodać do owoców morza, przesmażyć razem 2-3 minuty. Do tak przygotowanych składników wsypać ryż. Przesmażyć 1-2 minuty i całość zalać bulionem. Dodać listek laurowy i atrament z kałamarnicy. Całość dusić na małym ogniu 10-15 minut aż ryż wchłonie płyn i stanie się miękki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować