Kompot porzeczkowy z miętą

4.5 (198 ocen)

Jeszcze do niedawna moja rodzina nie przepadała za kompotem z czerwonych porzeczek. Kiedy zmieniłam rodzinną recepturę i dodałam liście świeżej mięty - wtedy zyskał na smaku, a moja rodzina nie wyobraża sobie bez niego obiadu w sezonie letnim. Najlepszy mocno schłodzony.

Składniki:

  • - 0,5 kg czerwonych porzeczek,
    - 2-3 gałązki świeżej mięty,
    - 3/4 szklanki cukru,
    - 2,5 l wody.
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Kompot Dodatki

Kompot porzeczkowy z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki przebieramy, odrywamy od łodyżek, myjemy i odsączamy.
    Liście mięty oddzielamy od gałązek, myjemy i osuszamy.
  • 2. Porzeczki wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy 2,5 litra wody i stawiamy na gazie.
    Gotujemy przez 15 minut od momentu zagotowania, a na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy liście mięty.
  • 3. Kompot odstawiamy do naciągnięcia i przestudzenia, a następnie wyjmujemy listki mięty (możemy też przecedzić cały kompot, ale ja zwykle zachowuję kompot z owocami).
    Kompot wstawiamy do lodówki i mocno schładzamy przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Porzeczki Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować