clafoutis

5 (184 ocen)

  • 60 min

Francuski deser z czereśniami. Możemy podać go w towarzystwie lodów lub bitej śmietany lub po prostu z cukrem pudrem, koniecznie lekko ciepły :) Francuzi używają do niego czereśni z pestkami, moja wersja jest wydrylowana :)

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg czereśni
    3 jaja
    1 szklanka śmietanki słodkiej 12% lub pełnego mleka
    3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    4 łyżki ( z małą górką) cukru pudru
    1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    cukier puder do posypania
    około 1 łyżki masła do wysmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Clafoutis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja miksujemy razem z mlekiem lub śmietanką, mąką, cukrami i solą.
    Powstałe ciasto odstawiamy do lodówki na około 40 minut.
    W tym czasie drylujemy czereśnie.
    Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, na dno wysypujemy owoce, całość zalewamy ciastem.
    Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (funkcja góra - dół) i zapiekamy około 45 minut, do zezłocenia wierzchu. Zaraz po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto podczas pieczenia urośnie, po wyciągnięciu z piekarnika, lekko opadnie, tak ma być :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować