Korzenne śledzie z bakaliami i rumem

  • wyświetlono: 1465 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Trud włożony w ich przygotowanie jest wart efektu końcowego. W podobny sposób śledzie przygotowywała moja mama. Ja jednak dodałam do nich trochę suszonych owoców i innych przypraw - tym sposobem odkryłam je na nowo. Nie może ich zabraknąć w czasie Bożego Narodzenia i w karnawale.

jola4311

Składniki

- 5 płatów filetów śledziowych,
- 8 suszonych śliwek bez pestek,
- 4 suszone morele,
- 2 suszone figi,
- 3-4 łyżki dobrego przecieru pomidorowego (u mnie domowy),
- 2 łyżki octu winnego białego,
- duża łyżka płynnego miodu (lekko zaokrąglona),
- łyżka dobrego rumu,
- 150 ml letniej, przegotowanej wody,
- 5 łyżek oleju,
- 2 cebule szalotki (lub 1 duża cebula),
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- po 2 ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe,
- 1/2 gwiazdki anyżu,
- po szczypcie chilli i mielonego imbiru,
- świeżo mielony, czarny pieprz.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Korzenne śledzie z bakaliami i rumem

  • 1. Filety śledziowe moczymy w wodzie przez minimum godzinę. Następnie dokładnie je odsączamy (np. na sitku, a potem na ręczniku papierowym) i kroimy na ok. 2-3 cm kawałki, przekładamy do miski.
  • 2. Ziele angielskie i 1/2 gwiazdki anyżu rozgniatamy w moździerzu na proszek, łączymy z pozostałymi przyprawami, tj. cynamonem, chilli, imbirem i czarnym pieprzem.
    Cebulki obieramy, kroimy w cienkie piórka.
    W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy do lekkiego zrumienienia.
    Suszone owoce - śliwki, morele i figi dokładnie płuczemy i osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki (np. w kosteczkę). Pokrojone owoce dodajemy do cebuli, mieszamy.
    W ok. 150 ml wody rozpuszczamy miód, a następnie łączymy z przecierem pomidorowym. Przygotowaną mieszankę wlewamy do składników na patelnię i dokładnie łączymy.
    Całość przyprawiamy korzenną mieszanką, liśćmi laurowymi, rumem i octem, dusimy razem pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu, studzimy.
  • 3. Śledzie w misce zalewamy przygotowanym sosem korzenno-bakaliowym, dokładnie mieszamy. Miskę ze śledziami szczelnie owijamy folią spożywczą (2-3 razy) i wstawiamy do lodówki na całą noc (a najlepiej 1-2 doby).

    Podajemy z ciemnym pieczywem.

Porady

1) Rum można zastąpić koniakiem albo w ogóle pominąć go w przepisie.
2) Figi można zastąpić rodzynkami (ok. 2 łyżki).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzurybasezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylazimarumŚliwkiimbircynamonśledzieWigiliafilety śledziowefigiostatkiMoreleprzyprawy korzenneśledźsuszone śliwkikarnawałboże narodzenieziele angielskiesylwesterchillisuszone moreledania z rybanyzśledzie na słodkoPostsuszone figiświąteczne śledzieadwentmatjasrybna przystawkapostne daniesylwestrowy bufetpachnące przyprawykorzenne śledziezimowa kuchniarozgrzewająca kuchnia
 

Komentarze

Podobne przepisy

Śledzie w oleju z cebulą i cytryną

Dodane przez: judik

Śledzie w oleju z cytryną i cebulą

Prosty sposób na śledzie w oleju....

Śledzie korzenne.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Śledzie korzenne

Szybka przystawka nie tylko na...

Śledzie w korzennej marynacie

Dodane przez: szasza22

Śledzie w korzennej marynacie

Bardzo aromatyczne o słodkim posmaku

image-1hxngft

Dodane przez: monika016

Śledzie z burakami i jabłkiem

Śledzie i buraki to doskonałe połączenie.

Śledzie z suszonymi pomidorami

Dodane przez: bozena58

Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną

smaczne śledzie z suszonymi pomidorami...

Śledzie z kolendrą i kolędą

Dodane przez: ewaeu

Śledzie z kolendrą i kolędą

Na co dzień i do święta. Oczywiście...