Ciasto wiśniowe pod kruszonką

0 (0 ocen)

Rozpływa się w ustach, a dzięki wiśniom jest odpowiednio wilgotne. Pyszności!

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki,
    - 1 szklanka cukru kryształu,
    - 3 jajka,
    - 18 dag miękkiego masła,
    - 1 łyżka cukru waniliowego,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - kilka kropli olejku migdałowego,
    - 1 kg wiśni.
    Kruszonka:
    - po 4 łyżki zimnego masła i cukru,
    - 3 łyżki mąki.
    Ponadto:
    - tłuszcz (masło) i bułka tarta do formy,
    - cukier puder do oprószenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto wiśniowe pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie przebieramy, myjemy, dokładanie osączamy i usuwamy ogonki, a następnie drylujemy je.
  • 2. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do miękkości. Dodajemy kolejno po jednym jajku, ucieramy. Do masy maślano-jajecznej przesiewamy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kilka kropli olejku migdałowego,
  • 3. Składniki kruszonki wyrabiamy palcami na grudkowatą masę.
  • 4. Formę do pieczenia o wymiarach 18x30 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wykładamy do przygotowanej formy (jest ono dość gęste), wyrównujemy łyżką. Na powierzchni ciasta rozsypujemy równomiernie (i dosyć gęsto) wiśnie i kruszonkę.
    Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego oo 180 st.C, pieczemy przez 55 minut do godziny na złoty kolor. Ciasto studzimy i posypujemy przez sitko cukrem pudrem.

Porady

Ciasto możesz wzbogacić płatkami migdałowymi - posyp nimi wiśnie, przed dodaniem kruszonki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować