Ciasto wiśniowe pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie przebieramy, myjemy, dokładanie osączamy i usuwamy ogonki, a następnie drylujemy je.
2.Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do miękkości. Dodajemy kolejno po jednym jajku, ucieramy. Do masy maślano-jajecznej przesiewamy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kilka kropli olejku migdałowego,
3.Składniki kruszonki wyrabiamy palcami na grudkowatą masę.
4.Formę do pieczenia o wymiarach 18x30 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wykładamy do przygotowanej formy (jest ono dość gęste), wyrównujemy łyżką. Na powierzchni ciasta rozsypujemy równomiernie (i dosyć gęsto) wiśnie i kruszonkę.
Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego oo 180 st.C, pieczemy przez 55 minut do godziny na złoty kolor. Ciasto studzimy i posypujemy przez sitko cukrem pudrem.
Porady
Ciasto możesz wzbogacić płatkami migdałowymi - posyp nimi wiśnie, przed dodaniem kruszonki.
Komentarze