Soczysty kurczak w chrupiącej, kokosowej panierce - wspaniały jako danie obiadowe podany z ziemniaczkami z koperkiem i sałatą lub jako przekąska, na zimno.Taki sposób na drób spodoba się zwłaszcza niejadkom.
Składniki:
- 40 dag piersi z kurczaka,
- 20 dag wiórków kokosowych,
- 2 jajka,
- łyżka mąki pszennej,
* łyżka mleka
- słodka mielona papryka,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Drobiowe paluszki w kokosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy.
Kroimy je na paski o grubości ok. 2,5-3 cm.
Paski kurczaka oprószamy solą, pieprzem i papryką. Wstawiamy na ok. 15 minut do lodówki.
2.Jajka miksujemy z mąką i mlekiem na gładkie ciasto.
Paski kurczaka zanurzamy w przygotowanym cieście, a następnie panierujemy w wiórkach kokosowych.
3.W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy dosyć grubą warstwę oleju.
Ostrożnie wkładamy paski kurczaka, smażymy na małym ogniu (ogień nie może być zbyt duży, bo panierka zacznie się przypalać, a mięso będzie surowe) na złoty kolor.
Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Komentarze