Grillowany kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiory myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ale tak, by zachował swoją jędrność. Dokładnie odsączamy i studzimy, a następnie większe różyczki dzielimy na pół.
Obie papryki, oregano i sporą szczyptę soli morskiej dokładnie mieszamy ze sobą.
2.Kalafior przekładamy na duży talerz i wcieramy w niego przygotowaną mieszankę przypraw.
Różyczki skrapiamy olejem, a następnie wmasowujemy do w warzywo.
Odstawiamy na 10 minut.
Natkę pietruszki myjemy i grubo siekamy.
3.Na dobrze rozgrzaną patelnię grillową kładziemy różyczki kalafiora. Rumienimy po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
Przekładamy na talerze, posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki.
Komentarze