Grillowany kalafior

4.47 (189 ocen)

Moja alternatywa dla kalafiora z masełkiem i bułką tartą - jest znacznie mniej kaloryczny, a równie smaczny. Polecam!

Składniki:

  • - średni kalafior,
    - łyżka dobrego oleju rzepakowego,
    - łyżeczka octu balsamicznego,
    - 1/3 pęczka natki pietruszki,
    - łyżeczka słodkiej papryki,
    - po pół łyżeczki suszonego oregano i ostrej papryki,
    - sól morska.
Wystaw ocenę:

4.47 (189 ocen)

Zobacz również:

Grill

Grillowany kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiory myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ale tak, by zachował swoją jędrność. Dokładnie odsączamy i studzimy, a następnie większe różyczki dzielimy na pół.
    Obie papryki, oregano i sporą szczyptę soli morskiej dokładnie mieszamy ze sobą.
  • 2. Kalafior przekładamy na duży talerz i wcieramy w niego przygotowaną mieszankę przypraw.
    Różyczki skrapiamy olejem, a następnie wmasowujemy do w warzywo.
    Odstawiamy na 10 minut.
    Natkę pietruszki myjemy i grubo siekamy.
  • 3. Na dobrze rozgrzaną patelnię grillową kładziemy różyczki kalafiora. Rumienimy po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
    Przekładamy na talerze, posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Natka pietruszki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować