Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jeśli robisz miejsce na tegoroczne suszone grzyby zrób pyszne gołąbki z kaszą i własnie grzybami.

Składniki:

  • 12 dużych liści z młodej kapusty
    400 g kaszy mazurskiej ( jęczmiennej w woreczkach )
    2 duże cebule
    4 solidne garście suszonych grzybów ( różne )
    sól
    pieprz
    kilka łyżek oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku lub innym naczyniu namoczyć grzyby a potem je ugotować. Odlać wodę, grzyby odcisnąć z jej nadmiaru i posiekać a następnie wrzucić do miski. W drugim garnku z dużą ilością lekko osolonej wody ugotować kaszę, potem odsączyć ją z wody i po rozcięciu woreczków przesypać do miski. Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę a potem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju i dodać ją do kaszy i grzybów. Dodać do smaku przyprawy i wymieszać farsz.
  • 2. Gdy farsz jest gotowy sparzyć liście kapusty ( ja miałam wcześniej sparzone do tradycyjnych gołąbków ). Na każdy liść kłaść sporą ilość farszu, zawijać gołąbki i układać je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Potem wlać jedną szklankę wody lekko posolonej, przykryć naczynie pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika.
  • 3. Nastawić temperaturę 180 stopni i od momentu zgaszenia się lampki kontrolnej piec gołąbki przez 40-45 minut. Gotowe gołąbki można podać np. z sosem pieczarkowo-koperkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować