Jeśli robisz miejsce na tegoroczne suszone grzyby zrób pyszne gołąbki z kaszą i własnie grzybami.
Składniki:
12 dużych liści z młodej kapusty
400 g kaszy mazurskiej ( jęczmiennej w woreczkach )
2 duże cebule
4 solidne garście suszonych grzybów ( różne )
sól
pieprz
kilka łyżek oleju
Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku lub innym naczyniu namoczyć grzyby a potem je ugotować. Odlać wodę, grzyby odcisnąć z jej nadmiaru i posiekać a następnie wrzucić do miski. W drugim garnku z dużą ilością lekko osolonej wody ugotować kaszę, potem odsączyć ją z wody i po rozcięciu woreczków przesypać do miski. Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę a potem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju i dodać ją do kaszy i grzybów. Dodać do smaku przyprawy i wymieszać farsz.
2.Gdy farsz jest gotowy sparzyć liście kapusty ( ja miałam wcześniej sparzone do tradycyjnych gołąbków ). Na każdy liść kłaść sporą ilość farszu, zawijać gołąbki i układać je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Potem wlać jedną szklankę wody lekko posolonej, przykryć naczynie pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika.
3.Nastawić temperaturę 180 stopni i od momentu zgaszenia się lampki kontrolnej piec gołąbki przez 40-45 minut. Gotowe gołąbki można podać np. z sosem pieczarkowo-koperkowym.
Komentarze