Domowy schab wędzony

4.3 (189 ocen)

Od lat wspólnie z mężem przygotowujemy domowe wędliny i mięsiwa, zwłaszcza w okresie świąt, czy rodzinnych uroczystości. Trud włożony w ich przygotowanie naprawdę się opłaci, zrozumiecie to już po pierwszym kęsie tego schabu. Delicje!

Składniki:

  • - 1 kg schabu bez kości.
    Zalewa
    - 1 l wody,
    - 4 dag soli,
    - 1/2 łyżeczki cukru,
    - 4 goździki,
    - 5 kuleczek ziela angielskiego,
    - 6 ziaren czarnego pieprzu,
    - 5 liści laurowych,
    - 5 ząbków czosnku.
Wystaw ocenę:

4.3 (189 ocen)

Domowy schab wędzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, osuszamy.
    Przygotowujemy zalewę peklową: do wody dodajemy sól, cukier goździki, ziele angielskie, czarny pieprz i liście laurowe, zagotowujemy, studzimy,
    Ząbki czosnku ubieramy, kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do przestudzonej zalewy, mieszamy.
    Przygotowaną mieszanką zalewamy mięso i odstawiamy 6-8 dni w chłodne miejsce (np. do lodówki), pamiętając o tym, by codziennie obracać mięso.
  • 2. Po upływie 6-8 dni, mięso wyjmujemy z zalewy i osączamy (np. na sicie).
    Mięso obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim (pamiętając o tym by zrobić pętelkę).
  • 3. Do nagrzanej wędzarni wkładamy schab, wieszamy na haczyku.
    Wędzimy przez 5-6 godzin gorącym dymem drzewa owocowego (wcześniej okorowanego) o temperaturze 70-80 st.C.
    Zdejmujemy z haczyka, studzimy.

Porady

Tak przygotowaną wędlinę możemy podawać od razu, gdyż jest wędzona gorącym dymem lub ewentualnie sparzyć. Doskonale komponuje się z chrzanem, domową żurawiną lub musztardą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować