Kruche, soczyste mięso skąpane w aromatycznym sosie kurkowym - idealne pieczyste na obiad! Podane z ziemniaczkami z wody i sałatką stanowią obiad doskonały!
Bitki wieprzowe w kurkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 5 plastrów. Każdy plaster delikatnie rozbijamy. Plastry mięsa nacieramy słodką i ostrą papryką, a także solą i pieprzem.
2.Kurki oczyszczamy, kroimy na kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Ząbek czosnku drobno siekamy.
3.W brytfannie rozgrzewamy margarynę, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy
plastry mięsa, obsmażamy z obu stron. Do mięsa dodajemy pokrojone kurki, cebulę i ząbek czosnku.
Całość dusimy razem ok. 15 minut. Następnie mięso i grzyby zalewamy
szklanką bulionu jarzynowego i dusimy pod przykryciem przez 30-35 minut.
4.Pod koniec duszenia, do mięsa dodajemy łyżkę masła, powstały sos
zabielamy śmietaną i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Komentarze