Bitki wieprzowe w kurkach

4.49 (195 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Kruche, soczyste mięso skąpane w aromatycznym sosie kurkowym - idealne pieczyste na obiad! Podane z ziemniaczkami z wody i sałatką stanowią obiad doskonały!

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • - 0,5 kg schabu bez kości,
    - 20 dag kurek,
    - 1 cebula,
    - 1 ząbek czosnku,
    - szklanka wywaru jarzynowego (najlepiej domowego),
    - 2 łyżki gęstej śmietany,
    - łyżka masła,
    - 1/4 kostki margaryny,
    - słodka i ostra papryka,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki

Bitki wieprzowe w kurkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 5 plastrów. Każdy plaster delikatnie rozbijamy. Plastry mięsa nacieramy słodką i ostrą papryką, a także solą i pieprzem.
  • 2. Kurki oczyszczamy, kroimy na kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Ząbek czosnku drobno siekamy.
  • 3. W brytfannie rozgrzewamy margarynę, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy
    plastry mięsa, obsmażamy z obu stron. Do mięsa dodajemy pokrojone kurki, cebulę i ząbek czosnku.
    Całość dusimy razem ok. 15 minut. Następnie mięso i grzyby zalewamy
    szklanką bulionu jarzynowego i dusimy pod przykryciem przez 30-35 minut.
  • 4. Pod koniec duszenia, do mięsa dodajemy łyżkę masła, powstały sos
    zabielamy śmietaną i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Mięso Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować