Babeczki budyniowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy część waniliową: W ok/ 1/2 szklanki mleka rozrabiamy proszek budyniowy, dodajemy cukier i cukier z wanilią, dokładnie rozpuszczamy. Resztę mleka zagotowujemy.
Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń, mieszamy do momentu uzyskania gęstego budyniu. Otrzymany budyń studzimy.
W misce ucieramy łyżkę masła i dodajemy do niej stopniowo budyń, ucieramy na gładki krem.
2.Przygotowujemy część wiśniową: wydrylowane wiśnie wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i podlewamy niewielką ilością wody, tj. ok. 1/4 szklanki, gotujemy aż wiśnie puszczą sok i będą miękkie.
Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 3 łyżkach zimnej wody, wlewamy ją do wiśni i gotujemy do momentu zgęstnienia. Pod koniec gotowania do wiśni dodajemy likier Amaretto, dokładnie mieszamy i studzimy.
3.Do 5 kokilek o średnicy ok. 9 cm nakładamy równą warstwę przestudzonych wiśni. Na wiśnie wykładamy masę waniliową. Wierzch każdej kokilki przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny (a najlepiej całą noc).
Przed podaniem miseczki z deserem wstawiamy na ok. 1 minutę do miski z gorącą wodą, a następnie wykładamy na talerze i dekorujemy według uznania.
Komentarze