Babeczki budyniowe z wiśniami

0 (0 ocen)

Lekki deser bez pieczenia. Delikatna warstwa budyniowa + kwaskowate wiśnie to połączenie idealne, które posmakuje każdemu.

Składniki:

  • Część waniliowa:
    - 700 ml mleka,
    - 2 opakowania budyniu waniliowego,
    - 2 łyżki cukru,
    - łyżeczka cukru z wanilią,
    - kopiasta łyżka zimnego masła.
    Część wiśniowa:
    - 40 dag świeżych, wydrylowanych wiśni (poza sezonem mogą być mrożone),
    - 2 łyżki cukru,
    - łyżka likieru Amaretto,
    - łyżka mąki ziemniaczanej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki budyniowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy część waniliową: W ok/ 1/2 szklanki mleka rozrabiamy proszek budyniowy, dodajemy cukier i cukier z wanilią, dokładnie rozpuszczamy. Resztę mleka zagotowujemy.
    Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń, mieszamy do momentu uzyskania gęstego budyniu. Otrzymany budyń studzimy.
    W misce ucieramy łyżkę masła i dodajemy do niej stopniowo budyń, ucieramy na gładki krem.
  • 2. Przygotowujemy część wiśniową: wydrylowane wiśnie wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i podlewamy niewielką ilością wody, tj. ok. 1/4 szklanki, gotujemy aż wiśnie puszczą sok i będą miękkie.
    Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 3 łyżkach zimnej wody, wlewamy ją do wiśni i gotujemy do momentu zgęstnienia. Pod koniec gotowania do wiśni dodajemy likier Amaretto, dokładnie mieszamy i studzimy.
  • 3. Do 5 kokilek o średnicy ok. 9 cm nakładamy równą warstwę przestudzonych wiśni. Na wiśnie wykładamy masę waniliową. Wierzch każdej kokilki przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny (a najlepiej całą noc).

    Przed podaniem miseczki z deserem wstawiamy na ok. 1 minutę do miski z gorącą wodą, a następnie wykładamy na talerze i dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować