Roladki z kurkami w śmietankowym sosie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe danie, doskonałe na niedzielny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
    200 g kurek
    50 g masła
    2 łyżki mąki
    200 g mielonego mięsa
    świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    kilka wykałaczek
    400 ml śmietanki 30%
    100 g śmietankowego serka topionego
    pół szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki Sosy

Roladki z kurkami w śmietankowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi myjemy i przecinamy wzdłuż na dwie części. Każdą rozbijamy między folią spożywczą na cieniutkie kotlety.

    Na patelni rozpuszczamy połowę kawałka masła i podsmażamy kurki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz startym czosnkiem. Odstawiamy do ostudzenia.

    Połowę przestudzonych grzybów mieszamy z mięsem mielonym i jajkiem.

    Farsz dzielimy na sześć części, na środku rozbitego kawałka układamy nadzienie i ciasno zwijamy, spinamy wykałaczką.

    Przygotowane roladki obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na maśle. po przesmażeniu zalewamy śmietanką, wodą i dodajemy serek.

    Dusimy na wolnym ogniu przez czterdzieści minut, w połowie czasu przewracamy mięso na drugą stronę. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe kurki.

    Podajemy z kaszą i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować