Calzone a'la gyros

  • wyświetlono: 7142 |
  • dodany do książki kucharskiej: 27 |
  • polecenia: 2

Uwielbiamy sałatkę gyros, więc postanowiłam wpakować ją do calzone :) Gyrosik na gorąco w pysznym drożdżowym cieście :) Takie moje małe połączenie różnych kuchni.

Violetka76
  • 120min

Składniki

Na ciasto:
450 g mąki pszennej,
15 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka soli,
250 ml ogrzanego mleka,
50 ml letniej wody,
2 łyżki oliwy,
Na farsz:
500 g piersi z kurczaka,
1/2 główki kapusty pekińskiej,
puszka kukurydzy,
2 średniej wielkości czerwone cebule,
250 g pieczarek,
przyprawa do gyrosa,
Dodatkowo:
sos czosnkowy,
dowolne zioła do posypania calzone,
1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania przepisu:

Calzone a'la gyros

  • 1. Drożdże rozrobić w mleku. Do miski przesiać mąkę, dodać rozrobione drożdże,wodę, oliwę, sól i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
  • 2. W tym czasie przygotować farsz.
    Pierś kurczaka opłukać i pokroić w niedużą kostkę. W garnuszku rozrobić opakowanie przyprawy do gyrosa z 125 ml wody. Mięso wrzucić na patelnię ( bez dodatku tłuszczu do smażenia) i smażyć do momentu aż cała woda odparuje. Po tym czasie wlać rozrobiona przyprawę i smażyć, mieszając co jakiś czas do momentu aż mięso będzie całkowicie suche. Patelnię zdjąć z ognia, a mięso przełożyć do miski.
  • 3. Pieczarki umyć,pokroić w paski i krótko podsmażyć na patelni ( do momentu aż zaczną puszczać sok). Zdjąć z patelni.
  • image-1br1iq84. Kapustę pekińską drobno pokroić, cebulę w ćwiartki i piórka. Kukurydzę odcedzić. Połączyć wszystkie składniki farszu.
  • image-00l7ujh5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować z nich w dłoniach placki.
  • image-1d8vlct6. Rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm.
  • image-1on0uj67. Placki posmarować sosem czosnkowym ( ja użyłam gotowego, kupnego ). Na każdy placek nakładać farsz, złożyć wpół, docisnąć i zawinąć brzegi. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć widelcem i posypać ziołami.
  • 8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni i piec do czasu aż ciasto pięknie się zrumieni ( ok 25 - 30 minut, w zależności od piekarnika).
    Podawać gorące.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkitania_kuchniakukurydzaKurczakz_roznych_stron_swiatakapusta pekińskapizzakolacjaobiadcalzoneciasto na pizzęgyros

Komentarze

Podobne przepisy

Calzone

Dodane przez: czarrna

Calzone

Weekendowy obiad :)

CUKINIA ZAPIEKANA Z FARSZEM A'LA GYROS

Dodane przez: magdzia44448

CUKINIA ZAPIEKANA Z FARSZEM A'LA GYROS

Jeśli zastanawiacie się do czego...

Calzone

Dodane przez: kabamaiga

Calzone

To Calzone nie dość, że jest pyszne...

calzone po upieczeniu wygląda okazale

Dodane przez: ELA 123

CALZONE

NAPRAWDĘ PYSZNE DANIE O NIEZAPOMNIANYM...

calzone

Dodane przez: Aninka88

Calzone

uwielbiam pizzę ,a to jest kombinacja...

image-0ja2gtx

Dodane przez: kocia

Calzone

Ta potrawa gościła na stole w czasie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE