Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką

  • wyświetlono: 421 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kruche ciastka wypełnione mocno czekoladowym kremem, podane z gruszką gotowaną w winie z przyprawami korzennymi. Niecodzienny smakołyk. Przepis krok po kroku.

Iwona75

Składniki

Ciasto:
130 g mąki jasnej orkiszowej (można użyć pszennej)
50 g mąki krupczatki
100 g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru
1-2 łyżki zimnej wody

Krem:
250 g ciemnej kuwertury (55% kakao)
200 g słodkiej śmietanki
2-3 łyżki cukru pudru

Korzenna gruszka:
1 duża gruszka
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/2 szklanki wody
4 goździki
2 ziarna kardamonu
10 ziarenek fenkułu
1/2 kory cynamonu
1/2 laski wanilii
2 łyżki cukru

Dekoracja:
listki mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką

  • Składniki na ciasto1. Na stolnicę wysyp mąki, dodaj masło, cukier, żółtko.
  • Siekanie ciasta2. Posiekaj wszystko albo specjalną siekaczką do ciasta albo nożem. Powstanie kruszonka. Wyrabiaj ciasto krótko, jeśli nie chce się połączyć dodaj 1-2 łyżki zimnej wody.
  • Gotowe ciasto3. Uformuj kulę.
  • Ciasto owinięte folią 4. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
  • Wykładanie ciasta do foremek5. Po wyjęciu z lodówki ciasto podziel na 4 równe części. Każdą część ciasta wyłóż do foremek z wyciąganym dnem o średnicy 10 cm, najłatwiej to zrobić rękoma i podociskać palcami.
  • Nakłuwanie dna tartaletek6. Dno tartaletek ponakłuwaj gęsto widelcem.
  • Upieczone spody do tartaletek7. Tartaletki piecz w 190 st. C przez 15-18 minut. Wyciągnij z pieca i ostudź. Zostaw je w foremkach.
  • Posiekana czekolada8. Czekoladę posiekaj z grubsza.
  • Gotowanie śmietanki9. Do garnuszka wlej śmietanę i zagotuj ją, zdejmij z ognia.
  • Rozpuszczona czekolada10. Do gorącej śmietany dodaj posiekaną czekoladę i cukier puder. Mieszaj tak długo, aż czekolada dobrze się rozpuści i połączy ze śmietaną. Odstaw do schłodzenia i lekkiego zgęstnienia.
  • Gruszka w syropie z wina i korzennych przypraw11. Do garnuszka wlej wino i wodę, dodaj wszystkie przyprawy, cukier, zagotuj. Gruszkę przetnij na pół i włóż do gotującego się syropu. Pogotuj ją z 10 minut. Wyciągnij na deskę, poczekaj, aż ostygnie a potem pokrój w cienkie plastry wzdłuż gruszki.
  • Tartaletki z ganache przed zastygnięciem12. Na wystudzone spody wylej czekoladowy ganache, wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny, by ganache zastygł.
  • Gotowe tartaletki13. Gdy krem zastygnie możemy układać na nim kawałki gruszki i dekorować listkami mięty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataurodzinyWielkanocgruszkaimieninyczekoladowy kremświęta bożego narodzeniaciastka z czekoladągruszka w winiekruche tartaletkiczekoladowy ganache

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Tartaletki z masą czekoladową

Pyszne kruche tartaletki na bazie...

Tarta z kremem czekoladowym i gruszką w galaretce

Dodane przez: Iwona75

Tarta z kremem czekoladowym i gruszką w galaretce

Kruchy spód i krem o smaku mlecznej...

Tarta z jagodami i białym ganache

Dodane przez: kasia_m86

Tarta z jagodami i białym ganache

Dla tych, którzy lubią połączenie...

Czekoladowe tartaletki z dynią

Dodane przez: Marzena-

tartaletki czekoladowe z dynią

Sezon na dynie.

tartaletki czekoladowe z wiśniami

Dodane przez: iziona

Tartaletki czekoladowe z wiśniami

Wygladają na trudne, ale wbrew...

image-222w82u

Dodane przez: ewuska2016

Tarta czekoladowa z gruszką

Ciasto na jesienną chandrę.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE