Domowa kiełbasa wędzona

4.49 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pierwszy raz domową kiełbasę zrobiłam 4 lata temu. Od tej pory, na święta przygotowujemy ją, by cieszyć się jej niezwykłym smakiem. Cała rodzina ją sobie chwali i jest nieporównywalnie lepsza od tej sklepowej. Przed przystąpieniem do pracy, należy zaopatrzyć się w specjalną końcówkę napełniającą.

Składniki:

  • - 4 kg tłustej wieprzowiny,
    - 1 kg chudej wołowiny,
    - 5 jagód jałowca,
    - 3 g pieprzu,
    - 2 g ziela angielskiego,
    - 5 ząbków czosnku,
    - jelito wieprzowe średniej grubości.
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przystawki Wędliny

Domowa kiełbasa wędzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowanie mięsa do domowej kiełbasy 1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę.
    Wszystkie przyprawy tłuczemy ze sobą w moździerzu, mieszamy wraz z cukrem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przygotowaną mieszanką dokładanie nacieramy mięso, przekładamy w chłodne miejsce u marynujemy przez 5-6 dni.
  • 2. Po upływie 5-6 dni, mięso mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o oczkach średniej wielkości.
    Masę ponownie przekładamy do maszynki i za pomocą końcówki, napełniamy nią jelita wieprzowe, tworząc odcinki o długości ok. 15 cm.
  • 3. Gotowe kiełbasy wieszamy w przewiewnym miejscu na minimum 10-12 godzin by lekko obeschły.
  • 4. Po upływie 12 godzin kiełbasy wieszamy w rozgrzanej wędzarni i wędzimy na gorąco dymem drzewa owocowego (wcześniej okorowanego) w temperaturze 70-80 st.C przez 5-6 godziny.
    Uwędzone kiełbasy zdejmujemy i zostawiamy w chłodnym miejscu na minimum jedną dobę, by całkowicie dojrzały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jałowiec Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować