Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

4.5 (191 ocen)

Wspaniałe. Lekko wilgotne dzięki truskawkom, odpowiednio miękkie i puszyste, a z wierzchu kruche dzięki chrupiącej kruszonce. Koniecznie musicie upiec je w sezonie truskawkowym.

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki,
    - 1 szklanka cukru kryształu,
    - 3 jajka,
    - 18 dag miękkiego masła,
    - 1 łyżka cukru waniliowego,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - o,5 kg truskawek.
    Kruszonka:
    - po 4 łyżki zimnego masła i cukru pudru,
    - 3 łyżki mąki.
    Ponadto:
    - tłuszcz (masło) i bułka tarta do formy,
    - cukier puder do oprószenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, dokładanie osączamy i usuwamy szypułki. Większe truskawki dzielimy na pół.
  • 2. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do miękkości. Dodajemy kolejno po jednym jajku, ucieramy.
    Do masy maślano-jajecznej przesiewamy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Składniki kruszonki wyrabiamy palcami na grudkowatą masę.
  • 4. Formę do pieczenia o wymiarach 18x30 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wykładamy do przygotowanej formy (jest ono dość gęste), wyrównujemy łyżką.
    Na powierzchni ciasta rozsypujemy truskawki i kruszonkę.
    Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego oo 180 st.C, pieczemy przez 55 minut do godziny na złoty kolor.
    Ciasto studzimy i posypujemy przez sitko cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować