Wspaniałe. Lekko wilgotne dzięki truskawkom, odpowiednio miękkie i puszyste, a z wierzchu kruche dzięki chrupiącej kruszonce. Koniecznie musicie upiec je w sezonie truskawkowym.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru kryształu,
- 3 jajka,
- 18 dag miękkiego masła,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- o,5 kg truskawek.
Kruszonka:
- po 4 łyżki zimnego masła i cukru pudru,
- 3 łyżki mąki.
Ponadto:
- tłuszcz (masło) i bułka tarta do formy,
- cukier puder do oprószenia.
Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy, dokładanie osączamy i usuwamy szypułki. Większe truskawki dzielimy na pół.
2.Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do miękkości. Dodajemy kolejno po jednym jajku, ucieramy.
Do masy maślano-jajecznej przesiewamy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
3.Składniki kruszonki wyrabiamy palcami na grudkowatą masę.
4.Formę do pieczenia o wymiarach 18x30 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wykładamy do przygotowanej formy (jest ono dość gęste), wyrównujemy łyżką.
Na powierzchni ciasta rozsypujemy truskawki i kruszonkę.
Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego oo 180 st.C, pieczemy przez 55 minut do godziny na złoty kolor.
Ciasto studzimy i posypujemy przez sitko cukrem pudrem.
Komentarze