Biszkopt stracciatella z masą truskawkową i kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Czekoladę zetrzeć na tarce o największych oczkach. Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i czekoladą– wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
2.Krem kokosowy: Odlać 0,5 szkl mleka i rozmieszać w niej budyń i mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i kokosem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony w mleku budyń i mąkę, zagotować. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem na puch.
3.Masa truskawkowa: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Truskawki i maliny ugnieść, mają być widoczne kawałki truskawek. Połączyć z chłodnymi galaretkami.
Komentarze