Bułki z młodą kapustą

  • wyświetlono: 507 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Takie bułki są bardzo syte i bardzo pyszne. Polecam na kolację lub na przekąskę. Możemy zabrać je również na piknik.

bgg (Kopiowanie)
  • 160min

Składniki

Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
5 łyżek oleju

Farsz:
1 mała główka młodej kapusty
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
2 łyżeczki przyprawy do dań z kapusty
2 łyżeczki suszonych przypraw ( natka pietruszki,lubczyk,czosnek,marchewka,kurkuma )

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki z młodą kapustą

  • Ciasto.1. Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył''.
    Po tym czasie do mąki dodajemy sól, drożdże, olej i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
  • Farsz.2. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, drobno kroimy i płuczemy. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie miękkie dokładnie ją odcedzamy. Dodajemy olej i przyprawy, przesmażamy kilka minut często mieszając, na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową kapustę dokładnie studzimy.
  • Formowanie bułek.3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, nakładamy farsz i formujemy okrągłe bułki.
  • Do pieczenia.4. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej zlepioną częścią do spodu. Odstawiamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.
  • Upieczone.5. Bułki pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Przyprawy możemy użyć dowolnej, ja miałam gotową mieszankę w której skład wchodzą: pasternak, marchewka, cebula, natka pietruszki, kurkuma, lubczyk, curry, czosnek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakibułkimłoda kapustabułki z nadzieniembułki z młodą kapustą

Komentarze

Podobne przepisy

Rozkoszne bułki z cebulą

Dodane przez: podkarpatka

Rozkoszne bułki z cebulą

Bułki są bardzo miękkie. To, że...

Bułki z chia

Dodane przez: Iwona75

Bułki z chia

Pełnoziarniste bułeczki z nasionami...

bułki z majonezem

Dodane przez: gnomcio

Bułki pszenne z majonezem

Szybkie, pyszne, niezwykle mięciutkie...

Bułki poznańskie z przedziałkiem

Dodane przez: akrobatka22

Bułki poznańskie z przedziałkiem

Mięciutkie bułeczki poznańskie...

Mleczne bułki z makiem

Dodane przez: Martyna1991

Mleczne bułki z makiem

Domowe , puszyste bułki pachnące...

bułki z masłem

Dodane przez: atusia

Bułki z masłem

Pszenne bułki z ziarnami siemienia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE