Gołąbki w sosie pomidorowym.

  • wyświetlono: 923 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Uwielbiane przez moją rodzinę tradycyjne gołąbki w pikantnym pomidorowym sosie.

20181029_124931

Składniki

Proporcje na 45 gołąbków

2,2 kg mięsa mielonego
700 g ryżu
2 duże, zbite kapusty
pieprz czarny mielony
3 duże cebule
papryka słodka w proszku
czosnek granulowany
pieprz
sól

Na sos
1 puszka krojonych pomidorów
1 szklanka soku pomidorowego
2 suszone pomidory
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki cukru
2 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
sól i pieprz
1 cebula
1 łyżka mąki

Ponad to:
kostki rosołowe
liście laurowe
ziele angielskie
2-3 łyżki oleju

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki w sosie pomidorowym.

  • Gołąbki w sosie pomidoroym1. W dużym garnku nastawić wody. Z kapusty wyciąć głąb. Kapustę w całości umieścić w garnku z wrzątkiem i ściągać sparzone liście.
  • Gołąbki w sosie pomidoroym2. Z każdego liścia delikatnie usunąć nerw, ale tak aby nie zrobić w liściach dziur.
  • Gołąbki w sosie pomidoroym3. Ryż ugotować i ostudzić (najlepiej dzień wcześniej). Cebulę obrać i drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Do ryżu dodać mięso i podsmażoną, ostudzona cebulę. Dodać wszystkie przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. (najlepiej ręką).
  • Gołąbki w sosie pomidoroym4. Do każdego liścia nakładać farsz ok. 1.5-2 łyżki w zależności od wielkości liści. Zawijać najpierw boki liści, a potem bardzo ściśle w roladki.
  • Gołąbki w sosie pomidoroym5. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty (gołąbki nie przypalą się).Gołąbki ułożyć garnku na liściach, zakończeniem liścia do dołu. Gołąbki muszą być bardzo ciasno ułożone, aby się nie rozwaliły. Gołąbki zalać zimną wodą-taką ilością, aby przykryła gołąbki Na każde wlane pół litra wody dodać jedną kostkę rosołową, 2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Dusić na małym ogniu przez ok. godziny od chwili zagotowania. Kapusta musi być miękka.
  • Gołąbki w sosie pomidoroym6. Cebulę, czosnek, papryczkę chilli i suszone pomidory dokładnie posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pomidory z puszki i sok pomidorowy, uzupełnić wodą, tak aby objętość wynosiła 2,5 l. Gotować aż pomidory się rozpadną. Dodać przyprawy, a następnie całość zblendować, aby sos był gładki. Zagęścić łyżką mąki. Gołąbki podawać gorące z wody lub podsmażone polane sosem pomidorowym. Smacznego!

Porady

Gołąbki wyjdą najsmaczniejsze kiedy przygotowując farsz zachowamy odpowiednie proporcje na 300 g mięsa zawsze dodajemy 100 g ryżu. (waga suchego ryżu)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylakapustakuchnia_polskakuchnia_tradycyjna
 

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbek w sosie pomidorowym.

Dodane przez: iza_waszczyk

Gołąbki w sosie pomidorowym

Bardzo smaczne gołąbki z sosem...

gołąbki w sosie pomidorowym

Dodane przez: Maggi79

GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM

kapusta z farszem i sos, pychotka

Gołąbki w sosie pomidorowym

Dodane przez: Izabela77

Gołąbki w sosie pomidorowym

Dawno nie jadłam gołąbków, a gdy...

Nagie gołąbki w sosie pomidorowym

Dodane przez: luna19

Nagie gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki bez liści kapusty , samo...

image-03yun83

Dodane przez: paulette17

Czerwone gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki szykuje zawsze na święta...