Lasagne z kapustą białą

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min

To danie to pomysł na lasagne w nieco innym wydaniu niż tradycyjna :) Nadzienie mamy tu z dosłownie kilku składników, które tworzą bardzo smaczną całość - trochę przypominają łazanki :) Całość jest niezwykle smaczna i pożywna, idealna na szybki obiad w gronie rodziny.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na około 4-5 porcji:
    około 16 płatów makaronu Lasagne
    500 g kapusty białej (bez głąba)
    cebula
    200 g kiełbasy żywieckiej
    50 ml wody przegotowanej
    2 łyżki suszonego koperku
    sól
    pieprz

    SOS:
    50 g masła
    40 g mąki pszennej
    ½ litra mleka
    odrobina mielonej gałki muszkatałowej
    sól
    pieprz

    170 g sera żółtego
    10 g siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne z kapustą białą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, 2 łyżki cebulki zostawiamy na patelni, resztę przekładamy do miski. Kapustę kroimy w kostkę, przekładamy warstwami na sito każdą posypując solą, odstawiamy na 10 minut, następnie przelewamy wrzątkiem.
  • 2. Kapustę dajemy na patelnie, wlewamy 50 ml wody i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty, około 20 minut (od czasu do czasu mieszając). Gotową kapustę przekładamy do miski z cebulką.
  • 3. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, usmażoną dodajemy do kapusty. Kapustę przyprawiamy pieprzem i koperkiem, mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 4. SOS: Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy do niego mąkę i cały czas mieszając trzepaczką chwilę smażymy, ale uważamy by jej nie przypalić.
  • 5. Następnie zdejmujemy ją na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszając trzepaczką (na wolnym ogniu) zagotowujemy je i od tej chwili gotujemy około 5 minut (pamiętamy cały czas o mieszaniu trzepaczką). Gotowy sos delikatnie przyprawiamy.
  • 6. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania układamy kolejno: płaty makaronu lasagne, smarujemy je sosem beszamelowym, posypujemy serem, nakładamy farsz z kapusty, następnie znów makaron, sos i tak do wyczerpania składników, tak by ostatnią warstwą był makaron posmarowany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem. Całość posypujemy siemieniem.
  • 7. Lasagne zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 minut (z termoobiegiem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Siemię lniane Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować