Lasagne z kapustą białą

  • wyświetlono: 1078 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

To danie to pomysł na lasagne w nieco innym wydaniu niż tradycyjna :) Nadzienie mamy tu z dosłownie kilku składników, które tworzą bardzo smaczną całość - trochę przypominają łazanki :) Całość jest niezwykle smaczna i pożywna, idealna na szybki obiad w gronie rodziny.

2017-07-01ab
  • 70min

Składniki

Składniki na około 4-5 porcji:
około 16 płatów makaronu Lasagne
500 g kapusty białej (bez głąba)
cebula
200 g kiełbasy żywieckiej
50 ml wody przegotowanej
2 łyżki suszonego koperku
sól
pieprz

SOS:
50 g masła
40 g mąki pszennej
½ litra mleka
odrobina mielonej gałki muszkatałowej
sól
pieprz

170 g sera żółtego
10 g siemienia lnianego

Sposób przygotowania przepisu:

Lasagne z kapustą białą

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, 2 łyżki cebulki zostawiamy na patelni, resztę przekładamy do miski. Kapustę kroimy w kostkę, przekładamy warstwami na sito każdą posypując solą, odstawiamy na 10 minut, następnie przelewamy wrzątkiem.
  • 2. Kapustę dajemy na patelnie, wlewamy 50 ml wody i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty, około 20 minut (od czasu do czasu mieszając). Gotową kapustę przekładamy do miski z cebulką.
  • 3. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, usmażoną dodajemy do kapusty. Kapustę przyprawiamy pieprzem i koperkiem, mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 4. SOS: Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy do niego mąkę i cały czas mieszając trzepaczką chwilę smażymy, ale uważamy by jej nie przypalić.
  • 5. Następnie zdejmujemy ją na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszając trzepaczką (na wolnym ogniu) zagotowujemy je i od tej chwili gotujemy około 5 minut (pamiętamy cały czas o mieszaniu trzepaczką). Gotowy sos delikatnie przyprawiamy.
  • 6. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania układamy kolejno: płaty makaronu lasagne, smarujemy je sosem beszamelowym, posypujemy serem, nakładamy farsz z kapusty, następnie znów makaron, sos i tak do wyczerpania składników, tak by ostatnią warstwą był makaron posmarowany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem. Całość posypujemy siemieniem.
  • 7. Lasagne zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 minut (z termoobiegiem).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatabiała kapustalasagnesiemię lnianekiełbasa żywicka

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Zapiekana z białą kapustą mięsem i pieczarkami

To bardzo smaczna zapiekana kapusta...

image-18jl0ik

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

LASAGNE z PESTO (LASAGNE al PESTO)

Bardzo szybka w przygotowaniu bezmięsna...

Bigosik z białej kapusty

Dodane przez: luna19

Bigosik z białej kapusty

Prosty szybki i smaczny

Kiełbasa biała zasmażana z kapustą i ziemniakami

Dodane przez: Bożena1960

Kiełbasa biała zasmażana z kapustą i ziemniakami

Kiełbasę białą tak przygotowaną...

Kotlety z białej kapusty

Dodane przez: PolskaGotuje

Kotlety z białej kapusty

Kotlety można podawać bez żadnych...

bigos

Dodane przez: katrinaM24

Bigos z cukinii z kapustą białą

jako, że sezon na cukinię w pełni,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE