Ciekawa forma podania mięsa mielonego w kapuście. Jest przy tym trochę pracy, ale efekt zaskoczy domowników, a to chodzi, by w kuchni nie wiało nudą ;)
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 główka młodej kapusty
po pół papryki czerwonej żółtej i pomarańczowej
2 marchewki
1 mała cebula
400 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 kulka mozzarelli
1 jajo
mielona słodka i ostra papryka
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
sól, pieprz
Kopuła kapuściana z mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W kapuście wytnij głąb i ugotuj ją do miękkości liści. Wyjmij, osącz z wody. Głębokie naczynie o śr.20 cm wyłóż folią spożywczą i po bokach rozłóż kilka liści kapusty.
2.Warzywa umyj, paprykę i marchewkę pokrój w kostkę, cebulę posiekaj. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż do miękkości. Sześć liści kapusty odłóż, pozostałe posiekaj i dołóż na patelnię. Chwilę podsmaż i wszystkie składniki przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą mozzarellę oraz jajko. Przypraw solą, pieprzem, mieloną słodką, ostrą papryką i dokładnie wyrób na gładką masę.
3.Połowę masy przełóż na kapustę w naczyniu, przykryj połową odłożonych liści. Wyłóż pozostały farsz i pozostałe liście kapusty. Dokładnie owiń folią spożywczą i wyjmij z naczynia. Następnie ściągnij folię spożywczą i owiń szczelnie nićmi kuchennymi.
4.Tak przygotowaną kopułę przełóż do wody, w której gotowała się kapusta. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj 60 minut, następnie osącz z wody i pozbądź się nici. Danie podawaj z sosem pomidorowym, krojąc jak torcik.
Komentarze