Gołąbki z ziemniakami i boczkiem

  • wyświetlono: 74 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Miałam dwie olbrzymie kapusty, robiłam tradycyjne gołąbki, zostało mi zdjętych liści z kapusty. Pomyślałam, że trzeba je wykorzystać, bo bardzo nie lubię ściągać liści z kapusty na gołąbki i nie mogą się zmarnować. Postanowiłam zrobić coś innego niż zwykle . Tradycyjne gołąbki goszczą u mnie dość często i zjadane są do ostatniego okruszka, lubię też te z kaszą gryczaną, grzybami i kapustą kiszoną, ale tym razem padło n coś zupełnie innego. Surowe tarte ziemniaki, prawdziwy domowy wędzony boczek i kapucha, to świetne połączenie, wszystko mocno doprawione pieprzem. Doskonała alternatywa dla tradycyjnych gołąbków z mięsem mielonym i ryżem. Możemy je podać z sosem pomidorowym, grzybowym lub śmietanowym. Polecam wypróbować, przepis na te "inne" gołąbki. Dodatkowo oglądając program kulinarny odkryłam, że w wyciskarce wolnoobrotowej genialnie mieli się ziemniaki na właśnie takie gołąbki lub na placki ziemniaczane.

20181029_124931
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

12 zblanszowanych liści z kapusty
1 kg ziemniaków
500 g wędzonego boczku (u mnie nasz domowy)
3 duże cebule
2 jajka
sól, pieprz
majeranek
ok. 700 ml domowego bulionu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem

  • Gołąbki z ziemniakami i boczkiem1. Boczek pokroić w niezbyt drobną kostkę i usmażyć na suchej patelni. Kiedy boczek się smaży obrać cebule i pokroić w drobną kostkę, dorzucić pod koniec smażenia boczku i zeszklić. Cebulę i boczek dcedzić z nadmiaru tłuszczu i ostudzić.
  • Gołąbki z ziemniakami i boczkiem2. Ziemniaki obrać i umyć. Zetrzeć na drobnych oczkach i odcedzić z wody. Wodę z ziemniaków odstawić, następnie zlać ostrożnie wodę, a skrobie zostawić (będzie zbierać się na dnie miseczki.
    Jeżeli tak jak ja masz wyciskarkę wolnoobrotową, zadanie jest ułatwione- ziemniaki są od razu odciśnięte, a płyn zbiera się do osobnej miski. Postępujemy, tak jak w przypadku tarcia ziemniaków, czyli płyn zlewamy ostrożnie, a skrobię zostawiamy.
  • Gołąbki z ziemniakami i boczkiem3. W misce umieszczamy starte ziemniaki, skrobię, boczek smażony z cebulą, jajka i przyprawy, dokładnie mieszamy, masa powinna być bardzo gęsta i pikantna od sporej ilości pieprzu. (jeżeli nie udało się wam dostatecznie odcisnąć masy i jest za rzadka, można dodać do niej łyżkę kaszy manny)
  • Gołąbki z ziemniakami i boczkiem4. Na liście od kapusty nakładamy po porcji farszu i zawijamy. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez godzinę. Jeżeli gołąbki za bardzo zaczynają się przypiekać, przykrywamy je folią aluminiową. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kapustaziemniakigołąbkikuchnia ukraińskakuchnia babci
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczone ziemniaki z serkiem topionym i boczkiem

Dodane przez: Goszka

Pieczone ziemniaki z serkiem topionym i boczkiem

Mamy lato, są więc też młode ziemniaki....

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i twarogiem

Dodane przez: Martyna1991

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i twarogiem

Wyśmienite połączenie zapiekanych,...

Gołąbki z ziemniakami, pęczakiem i pieczarkami

Dodane przez: Paulina Nosek

Gołąbki z ziemniakami, pęczakiem i pieczarkami

Takie gołąbki to zupełnie inne...

1

Dodane przez: marysiaz

Kapusta zasmażana z boczkiem, kiełbasą i...

Czasami zamiast wymyślać, lubię...

ziemniaki z boczkiem

Dodane przez: dusiowa

Smażone ziemniaki z boczkiem

Jednym z ulubionych moich obiadów...

Pierś nadziewana mozzarellą z boczkiem

Dodane przez: Ola1984

Pierś nadziewana mozzarellą z boczkiem i...

To propozycja na soczystą pierś...