Rolada z kapustą

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Jeśli znudziły Was już tradycyjne schabowe, to zapraszam na roladę z karkówki, opatuloną wędzonym boczkiem.

Składniki:

  • 800g karkówki
    300g wędzonego boczku (najlepiej długie paski)
    kilka liści młodej kapusty (ok 5)
    1/3 czerwonej, świeżej papryki
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka pieprzu

    Marynata:
    1/3 szklanki oleju
    1 łyżka przyprawy gajowego
    1 łyżka przyprawy do steków
    4 ząbki czosnku

    Dodatkowo:
    nić spożywcza
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Pieczeń

Rolada z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso rozbijam 1. Karkówkę myjemy i przekrawamy tak by powstał długi płat. Ja najpierw przecinam wzdłuż ok 1.5cm od góry zostawiając złączony bok, a następnie tak samo nacinam z dołu- powstaje taka eska, którą rozciągam i dodatkowo rozbijam tłuczkiem do mięsa. Z każdej strony nacieramy solą i pieprzem.
  • Nakładamy liście kapusty, paprykę i zwijamy 2. Na rozbitym mięsie układamy umyte i osuszone liście młodej kapusty, a dodatkowo na jeden węższy koniec paski pokrojonej papryki. Całość zwijamy w rulon.
  • Owijamy boczkiem 3. Zwinięte mięso owijamy dokładnie (od spodu również) paskami wędzonego boczku. Ja odkroiłam od niego skórę i wycięłam kosteczki, by później nikt ząbka nie stracił :) Lepiej jeśli są długie, ale ja miałam krótkie i też sobie poradziłam. Roladę mocno okręcamy nicią spożywczą i przekładamy do plastikowego, zamykanego pojemnika lub innego naczynia. Z oleju oraz przypraw i posiekanego czosnku przygotowujemy marynatę, którą wylewamy na mięso i dokładnie w nie wcieramy. Zamykamy pudełko i na min, 12 godzin odkładamy do lodówki.
  • Przekładamy do rękawa i wstawiamy do piekarnika 4. Po upływie podanego czasu mięso wraz z przyprawami i tłuszczem przekładamy do rękawa do pieczenia. Zwijamy końce i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na 170st C na 90 minut. Po tym czasie rękaw rozcinamy i przypiekamy roladę z każdej strony po ok 10 minut.
    Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Marynata Przyprawy Papryka Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować