Bigos z karkówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy w kostkę, podlewamy 1 łyżką oleju i podsmażamy, aby wytopić tłuszcz. Wyjmujemy boczek i na tłuszcz wkładamy pokrojone w kostkę cebule, podsmażamy na złoty kolor. Karkówkę kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy na pozostałym oleju.
2.Suszone grzyby zalewamy 2 szklankami ciepłej wody i odstawiamy na 2-3 godziny. Odciskamy z wody i kroimy na mniejsze kawałki. Śliwki zalewamy 1 szklanka ciepłej wody i odstawiamy na ok. godzinę. Namoczone śliwki kroimy na 2-3 części. Wodę z moczenia grzybów i śliwek zachowujemy.
3.Kapustę kiszoną odcedzamy z soku i gotujemy w niewielkiej ilości wody na półtwardo. Kapustę świeżą szatkujemy, zalewamy wodą z moczenia grzybów i śliwek i gotujemy na półtwardo. Dodajemy podgotowaną kapustę kiszoną, odcedzoną z wody, boczek, karkówkę, cebulę, grzyby i śliwki. Dodajemy przyprawy, jeśli potrzeba, podlewamy wodą i gotujemy razem do miękkości.
4.Doprawiamy solą i pieprzem mielonym i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z pieczywem lub z ugotowanymi ziemniakami.
Porady
Jeśli zostanie nam niewielka ilość bigosu, możemy wymieszać go z ugotowanym makaronem i zapiec.
Komentarze