Kapuściany torcik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Warto zaskoczyć rodzinę i zamiast tradycyjnego dania z kapusty przygotować taki pyszny torcik. Potrawa jest nieco pracochłonna, ale zadowolone miny domowników wynagradzają cały trud.

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
    20 dag kiełbasy
    20 dag wędzonego boczku
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1/3 selera
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2 jajka
    1 litr bulionu warzywnego
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju
    4 ziela angielskie
    3 liście laurowe
    słodka papryka,kolendra
    gorczyca
    sól, pieprz
    natka pietruszki do dekoracji








Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapuściany torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapusta wloska 1. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści. Główkę włożyć do osolonego wrzątku, gotować 10 minut na małym ogniu. Wyjąć, dobrze osączyć i ostudzić.
  • podsmaż kiełbasę i boczek 2. Ściąć wierzch kapusty, wydrążyć środek. Wydrążoną kapustę drobno poszatkować i dusić 5 minut na maśle.Zdjąć z patelni i przełożyć do miski. Na suchą patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek, poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę poddusić i również przełożyć do miski.
  • podduś warzywa 3. warzywa umyć i obrać. Na oleju podsmażyć starte na tarce: marchewkę, seler i pietruszkę. Podlać 5 łyżkami bulionu warzywnego i dusić kilka minut. Zawartość miski przełożyć na patelnię. Wbić jajka. Przyprawić na pikantnie, solą pieprzem, słodką papryką, kolendrą i gorczycą. Wymieszać.
  • 4. Przygotowanym farszem wypełnić główkę kapusty, przykryć wierzchnimi liśćmi. W garnku zagotować resztę bulionu warzywnego, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Włożyć kapustę, dusić pod przykryciem ok.50 minut na małym ogniu.
  • faszerowana kapusta 5. Gotowe danie podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej z ziemniakami lub pieczywem. Udekorować natką pietruszki. Kroić jak tort.

Porady

* kiełbasę i boczek można zastąpić mięsem mielonym * danie można polać ulubionym sosem lub keczupem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować