Młoda kapusta z kiełbasą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę opłukałam, dość grubo posiekałam, lekko posoliłam i przegniotłam ręką.
Zalałam dwoma szklankami wrzątku, dodałam ziele angielskie i liść laurowy i gotowałam na małym ogniu.
2.Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Kiełbasę obrałam ze skórki (nie jest to konieczne) i pokroiłam w kostkę, razem z cebulą wrzuciłam na rozgrzany na patelni olej i smażyłam do zeszklenia cebuli. Posypałam łyżką mąki i jeszcze chwilkę razem smażyłam. Zawartość patelni przełożyłam do pół miękkiej kapusty, a to co przywarło do jej dna , wypłukałam niewielką ilością wody i również dodałam do kapusty.
3.Pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki, pokroiłam w małą kosteczkę i dodałam do rondla z kapustą.
Dusiłam do pożądanej miękkości kapusty.
4.Pod koniec dodałam posiekany koperek, doprawiłam do smaku jeszcze odrobiną soli, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Podałam ze świeżo upieczonym chlebem pszenno-żytnim na zakwasie.
Komentarze