Gołąbki z wołowiną i grzybami

4.48 (203 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Gołąbki z kapusty włoskiej, a w nich farsz z dodatkiem wołowiny, warzyw i grzybów leśnych. Smaczne, rozpływające się w ustach i aromatyczne. Przepyszne z sosem grzybowym ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:

    300 g mięsa mielonego wołowego
    200 g grzybów ( podgrzybki, borowiki)
    włoszczyzna - ok 12 liści kapusty włoskiej, 1 cebula, 1 marchewka

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:

    1 szklanka ryżu

    SKŁADNIKI ROBOCZE:

    sól
    pieprz czarny mielony
    pieprz ziołowy
    papryka słodka mielona
    1 łyżka masła
    3 szklanki wody
    przyprawa do zup
    olej rzepakowy do smażenia

    Przepis właściwy:

    ok 12 liści kapusty włoskiej
    1 cebula
    1 marchewka
    300 g mięsa mielonego wołowego
    200 g grzybów ( podgrzybki, borowiki)
    1 szklanka ryżu
    sól
    pieprz czarny mielony
    pieprz ziołowy
    papryka słodka mielona
    1 łyżka masła
    3 szklanki wody
    przyprawa do zup
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (203 ocen)

Gołąbki z wołowiną i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziarna ryżu przepłukać parę razy w zimnej wodzie i ugotować w 2 szklankach osolonego wrzątku. Odstawić, aby ryż całkiem wchłonął wodę i ostygł.
    Liście kapusty wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować przez 10 minut. Wyjąć z wody, osuszyć i wystudzić.
  • 2. Umyte i oczyszczone grzyby pokroić i  przyrumienić na maśle. Zdjąć z patelni i przełożyć do ryżu.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Dołożyć startą na tarce jarzynowej marchewkę, podlać wodą i dusić, aż będzie miękka. Dołożyć mięso i stale mieszając delikatnie obsmażyć. Dodać do ryżu i wszystko dokładnie wymieszać, przyprawiając solą, sporą ilością pieprzu ziołowego, prawdziwego oraz papryką słodką.
  • 3. Z każdego liścia ściąć nożem twardsze zgrubienia i nakładać porcję farszu. Założyć część liścia na mięso, później boki i zwijać w rulonik jak najciaśniej.
    Na dno naczynia żaroodpornego włożyć pustego liścia i układać na nim zawinięte gołąbki. Przykryć wierzch liśćmi kapusty, całość zalać 1 szklanką wody, skropić maggą (przyprawą do zup) Można też na wierzch dołożyć parę plasterków masła lub smalcu.
    Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec około 1,5 godziny, aż kapusta będzie wystarczająco miękka. Podawać gorące z sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego :)

Porady

Do gołąbków można użyć suszonych grzybów leśnych, wcześniej namoczonych i obgotowanych. W wersji łagodniejszej można też użyć pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować