Młoda kapusta po chłopsku

4.5 (148 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo sycąca i smaczna, młoda kapusta zagęszczona śmietaną z dodatkiem wędzonego boczku i baleronu.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 małe główki młodej kapusty
    -2 pęczki koperku
    -40 dag boczku wędzonego surowego
    -20 dag baleronu (w plasterkach)
    -1 szklanka śmietany 18%
    -1 łyżeczka kminku
    -1 łyżeczka kurkumy
    -sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Młoda kapusta po chłopsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście. Przekrawamy na pół, usuwamy głąb i szatkujemy. Myjemy pod zimną wodą na durszlaku. Wrzucamy do garnka, podlewamy około 300 ml zimnej wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.

    2. W tym czasie baleron i boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię i przesmażamy. Dodajemy do kapusty, dokładnie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, kminkiem, solą i pieprzem. Dusimy 10 minut.

    3. Wlewamy śmietanę, dodajemy drobno posiekany koperek, mieszamy. Zagotowujemy, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować