Kluski z młodą kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Uwielbiam wiosnę i młodą kapustę danie, które dziś przygotowałam może zaskakiwać a nawet bulwersować… szczególnie osoby pochodzące ze Śląska. Młodą kapustę przygotowuje na różne sposoby, od surówek po bigosy, ale dziś będzie wyjątkowo, postanowiłam ją zamknąć w kluskach śląskich w połączeniu z pieczarkami, okraszone boczusiem mają moc.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-1,2 kg ziemniaków (sól)
    1 jajko
    mąka ziemniaczana

    Nadzienie:

    mała główka młodej kapusty
    250 g pieczarek
    1 cebula
    pęczek koperku
    bulion warzywny kostka
    2 listki laurowe
    2 ziela angielskie
    sól i pieprz do smaku
    vegeta do smaku
    Dodatkowo:

    boczek do okraszenia
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski z młodą kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski. 1. Kapustę poszatkować drobno na mandolinie, wrzucić do garnka, dodać kostkę Bulionu Warzywnego Vegeta Natur, oraz listki i ziele, jak się zagotuje, zmniejszyć palnik i gotować dosłownie 5 min. odlać na durszlaku.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju.
    Do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą, pieprzem i Vegetą do smaku, następnie dodać odcedzona kapustę z durszlaka, całość dokładnie wymieszać w razie konieczności doprawić sola i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia, wrzucić posiekany koperek, nadzienie gotowe.
  • Kluski. 2. Ziemniaki,obrać,opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu, odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak, aby nie było grudek. Pozostawić do wystygnięcia. Ziemniaki uklepać w misce, podzielić na ćwiartki, jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej, uzupełnić tyle ile było ziemniaków, wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko, całość wyrobić ręką na gładką masę.
  • Kluski. 3. Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu, spłaszczyć na dłoni, ułożyć na środku łyżkę kapusty z pieczarkami, zlepić i uformować w dłoniach zgrabne wałki.
    W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski, gotować od wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min. następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz i podawać okraszone boczkiem, posypane świeżym koperkiem.

Porady

Polecam również nadzienie mięsne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Młoda kapusta Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Post Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować