Kluski z młodą kapustą i pieczarkami

  • wyświetlono: 690 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam wiosnę i młodą kapustę danie, które dziś przygotowałam może zaskakiwać a nawet bulwersować… szczególnie osoby pochodzące ze Śląska. Młodą kapustę przygotowuje na różne sposoby, od surówek po bigosy, ale dziś będzie wyjątkowo, postanowiłam ją zamknąć w kluskach śląskich w połączeniu z pieczarkami, okraszone boczusiem mają moc.

Zdjęcie do publikacji.
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1-1,2 kg ziemniaków (sól)
1 jajko
mąka ziemniaczana

Nadzienie:

mała główka młodej kapusty
250 g pieczarek
1 cebula
pęczek koperku
bulion warzywny kostka
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
sól i pieprz do smaku
vegeta do smaku
Dodatkowo:

boczek do okraszenia
olej

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski z młodą kapustą i pieczarkami

  • Kluski.1. Kapustę poszatkować drobno na mandolinie, wrzucić do garnka, dodać kostkę Bulionu Warzywnego Vegeta Natur, oraz listki i ziele, jak się zagotuje, zmniejszyć palnik i gotować dosłownie 5 min. odlać na durszlaku.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju.
    Do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą, pieprzem i Vegetą do smaku, następnie dodać odcedzona kapustę z durszlaka, całość dokładnie wymieszać w razie konieczności doprawić sola i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia, wrzucić posiekany koperek, nadzienie gotowe.
  • Kluski.2. Ziemniaki,obrać,opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu, odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak, aby nie było grudek. Pozostawić do wystygnięcia. Ziemniaki uklepać w misce, podzielić na ćwiartki, jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej, uzupełnić tyle ile było ziemniaków, wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko, całość wyrobić ręką na gładką masę.
  • Kluski.3. Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu, spłaszczyć na dłoni, ułożyć na środku łyżkę kapusty z pieczarkami, zlepić i uformować w dłoniach zgrabne wałki.
    W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski, gotować od wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min. następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz i podawać okraszone boczkiem, posypane świeżym koperkiem.

Porady

Polecam również nadzienie mięsne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiziemniakikoperekkluskibez mięsatania kuchniaszkoła babcimłoda kapustakuchnia polskaKLUSKI ŚLĄSKIEpiątkowy obiadpostny obiad

Komentarze

Podobne przepisy

Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną

Dodane przez: Stare Gary

Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną

świetne kluski, smaczne jako dodatek...

rolady, kluski i czerwona kapusta

Dodane przez: Doraa

Rolady, kluski i czerwona kapusta

Zapraszam na dolnośląski obiad.

nikolaxxxx

Dodane przez: Kasia_S

Kluski z kapustą

Szybki smaczny obiad

Kluski Ziemniaczane z Twarogiem i Skwarkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kluski Ziemniaczane z Twarogiem i Skwarkami

Wspomnienia z dzieciństwa

Kluski ziemniaczane z serem i boczkiem.

Dodane przez: akilegna

Kluski ziemniaczane z serem i boczkiem.

Któż z nas nie zna klusek z ziemniaków...

 Szare kluski z kapustą

Dodane przez: Wioleczka1

Szare kluski z kapustą

Babcine smaki

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE