REKLAMA

Kluski z młodą kapustą i pieczarkami

wyświetlono: 1024 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Uwielbiam wiosnę i młodą kapustę danie, które dziś przygotowałam może zaskakiwać a nawet bulwersować… szczególnie osoby pochodzące ze Śląska. Młodą kapustę przygotowuje na różne sposoby, od surówek po bigosy, ale dziś będzie wyjątkowo, postanowiłam ją zamknąć w kluskach śląskich w połączeniu z pieczarkami, okraszone boczusiem mają moc.

opublikowany: 04.05.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-1,2 kg ziemniaków (sól)
    1 jajko
    mąka ziemniaczana

    Nadzienie:

    mała główka młodej kapusty
    250 g pieczarek
    1 cebula
    pęczek koperku
    bulion warzywny kostka
    2 listki laurowe
    2 ziela angielskie
    sól i pieprz do smaku
    vegeta do smaku
    Dodatkowo:

    boczek do okraszenia
    olej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Kluski. 1. Kapustę poszatkować drobno na mandolinie, wrzucić do garnka, dodać kostkę Bulionu Warzywnego Vegeta Natur, oraz listki i ziele, jak się zagotuje, zmniejszyć palnik i gotować dosłownie 5 min. odlać na durszlaku.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju.
    Do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą, pieprzem i Vegetą do smaku, następnie dodać odcedzona kapustę z durszlaka, całość dokładnie wymieszać w razie konieczności doprawić sola i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia, wrzucić posiekany koperek, nadzienie gotowe.
  • Kluski. 2. Ziemniaki,obrać,opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu, odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak, aby nie było grudek. Pozostawić do wystygnięcia. Ziemniaki uklepać w misce, podzielić na ćwiartki, jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej, uzupełnić tyle ile było ziemniaków, wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko, całość wyrobić ręką na gładką masę.
  • Kluski. 3. Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu, spłaszczyć na dłoni, ułożyć na środku łyżkę kapusty z pieczarkami, zlepić i uformować w dłoniach zgrabne wałki.
    W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski, gotować od wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min. następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz i podawać okraszone boczkiem, posypane świeżym koperkiem.

Porady

Polecam również nadzienie mięsne.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ewaeu ewaeu

Łazanki z młodą kapustą

Łazanki wyjątkowo smakują z młodą kapustą.

kategoria: Dania główne łazanki opublikowany: 31.05.2016 | wyświetlono: 2612 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 2
Dodane przez: KatarzynaJ KatarzynaJ

Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami

Idealna przekąska na rodzinny piknik na świeżym powietrzu.

kategoria: Pieczywo bułki opublikowany: 05.06.2017 | wyświetlono: 3958 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE