Tort okolicznościowy z czekoladową osłonką i truskawkami - bez pieczenia

  • wyświetlono: 1546 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Taki oto urodzinowy tort sprawiłam sobie w tym roku. Uwielbiam tworzyć torty ,a ten chodził już za mną od dawna. Piękny tort z oryginalną jadalną, czekoladową osłonką zaskoczył moich gości, a co najważniejsze jest bez pieczenia! Jednak środek tortu zaskoczył jeszcze bardziej. Spód tortu wykonany z ciastek, lekkiej pianki i krystalicznej galaretki z malinami. Petarda!

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 15 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki na średnicę tortownicy 18cm
spód ciasta:
1 opakowanie dobrych ciastek markizów Hit
1 duża łyżka kremu czekoladowego nutella
1 łyżka roztopionego masła 82%.

2 dowolne kolorowe galaretki
2 galaretki krystaliczne
2 śnieżki w proszku
zimne mleko (ok 400ml)
1 opakowanie malin
1 opakowanie truskawek ok 400g
2 tabliczki gorzkiej czekolady (razem 200gram)
folia bąbelkowa

Sposób przygotowania przepisu:

Tort okolicznościowy z czekoladową osłonką i truskawkami - bez pieczenia

  • galaretka krystaliczna1. Krystaliczną galaretkę rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Pozostaw do lekkiego stężenia.
  • Tort okolicznościowy z czekoladową osłonką i truskawkami2. Kolorowe galaretki rozpuść każdą w osobnej szklance zalanej po około 3/4 gorącej wody. Pozostaw do wystudzenia, ale nie pozwól jej stężeć. Jeśli stężeje to lekko podgrzej.
  • ciastka3. Spód ciasta: Ciastka wkładam do blendera i miksuję na proszek.
  • spód ciasta4. Dodaję łyżkę podgrzanej nutelli oraz rozpuszczone masło.
  • spód5. Wszystko mieszam i dokładnie wykładam na spód tortownicy. Mocno dociskam i schładzam.
  • pianka6. Następnie ubijam śnieżkę z mlekiem , dodaję ostudzoną galaretkę i po wymieszaniu od razu wylewam na spód ciasta. Schładzam 10 minut.
  • maliny7. Po tym czasie układam maliny oraz wylewam tężejąca galaretkę krystaliczną. Wstawiam wszystko do lodówki aż galaretką całkowicie stężeje.
  • mus8. Ponownie ubijam śnieżkę z mlekiem i galaretką ,wylewam na ciasto i schładzam minimum 4 godziny,a najlepiej całą noc. Po tym czasie zdejmuję rant tortownicy.
  • czekolada9. Czekoladowy rant:
    Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
  • czekolada10. Czystą folie bąbelkową docinamy na całą długość dookoła naszej formy. Filia musi być wyższa niż wysokość ciasta o około 2 cm.
    Czekoladę wylewam na folie , która ma bąbelki na wierzchu, rozprowadzamy równomiernie po całości.
  • tort11. Czekam około 10 minut az zacznie lekko tężec i przykładam ją dookoła do brzegu ciasta.
  • tort12. Pozostawiam w lodówce do całkowitego ścięcia czekolady i po godzinie odrywam folię z tortu.
  • Tort okolicznościowy z czekoladową osłonką i truskawkami13. Wierzch tortu.dekoruję truskawkami przed podaniem.

Porady

Tort ze względu na czekoladową dekorację kroimy nożem zanurzonym we wrzątku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortgalaretkaTruskawkiMalinypiankaczekolada gorzkatort czekoladowybez pieczeniana zimnotort urodzinowytort z truskawkamisezon na truskawkiprzepis_miesiąca1000galaretka krystalczna

Komentarze

Podobne przepisy

Tort tiramisu bez pieczenia

Dodane przez: Krystian

Tort tiramisu bez pieczenia

Tiramisu inaczej - w formie torcika....

Ciasto z kaszy jaglanej

Dodane przez: weronia1991

Czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej - bez...

Szybkie bo bez pieczenia. Ponadto...

Tort czekoladowy z bitą śmietaną, nutellą i truskawkami

Dodane przez: monika016

Tort czekoladowy z bitą śmietaną, nutellą...

Zapraszam na połączenie ciasta...

image-27xjcf6

Dodane przez: Kasia_S

Ciasto z truskawkami bez pieczenia

połączenie truskawek, budyniu i...

grysikowiec

Dodane przez: bunia24

Ekspresowe ciasto bez pieczenia z truskawkami

Pyszny pomysł na szybki i orzeźwiający...

malinowe

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto czekoladowo-śmietankowe z malinami...

Wspaniałe, kremowe ciasto, które...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE