REKLAMA

Tort okolicznościowy z czekoladową osłonką i truskawkami - bez pieczenia

wyświetlono: 1733 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 0

Taki oto urodzinowy tort sprawiłam sobie w tym roku. Uwielbiam tworzyć torty ,a ten chodził już za mną od dawna. Piękny tort z oryginalną jadalną, czekoladową osłonką zaskoczył moich gości, a co najważniejsze jest bez pieczenia! Jednak środek tortu zaskoczył jeszcze bardziej. Spód tortu wykonany z ciastek, lekkiej pianki i krystalicznej galaretki z malinami. Petarda!

opublikowany: 24.04.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na średnicę tortownicy 18cm
    spód ciasta:
    1 opakowanie dobrych ciastek markizów Hit
    1 duża łyżka kremu czekoladowego nutella
    1 łyżka roztopionego masła 82%.

    2 dowolne kolorowe galaretki
    2 galaretki krystaliczne
    2 śnieżki w proszku
    zimne mleko (ok 400ml)
    1 opakowanie malin
    1 opakowanie truskawek ok 400g
    2 tabliczki gorzkiej czekolady (razem 200gram)
    folia bąbelkowa
Ocena:

(średnia 4.5 z 143 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • galaretka krystaliczna 1. Krystaliczną galaretkę rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Pozostaw do lekkiego stężenia.
  • Tort okolicznościowy z czekoladową osłonką i truskawkami 2. Kolorowe galaretki rozpuść każdą w osobnej szklance zalanej po około 3/4 gorącej wody. Pozostaw do wystudzenia, ale nie pozwól jej stężeć. Jeśli stężeje to lekko podgrzej.
  • ciastka 3. Spód ciasta: Ciastka wkładam do blendera i miksuję na proszek.
  • spód ciasta 4. Dodaję łyżkę podgrzanej nutelli oraz rozpuszczone masło.
  • spód 5. Wszystko mieszam i dokładnie wykładam na spód tortownicy. Mocno dociskam i schładzam.
  • pianka 6. Następnie ubijam śnieżkę z mlekiem , dodaję ostudzoną galaretkę i po wymieszaniu od razu wylewam na spód ciasta. Schładzam 10 minut.
  • maliny 7. Po tym czasie układam maliny oraz wylewam tężejąca galaretkę krystaliczną. Wstawiam wszystko do lodówki aż galaretką całkowicie stężeje.
  • mus 8. Ponownie ubijam śnieżkę z mlekiem i galaretką ,wylewam na ciasto i schładzam minimum 4 godziny,a najlepiej całą noc. Po tym czasie zdejmuję rant tortownicy.
  • czekolada 9. Czekoladowy rant:
    Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
  • czekolada 10. Czystą folie bąbelkową docinamy na całą długość dookoła naszej formy. Filia musi być wyższa niż wysokość ciasta o około 2 cm.
    Czekoladę wylewam na folie , która ma bąbelki na wierzchu, rozprowadzamy równomiernie po całości.
  • tort 11. Czekam około 10 minut az zacznie lekko tężec i przykładam ją dookoła do brzegu ciasta.
  • tort 12. Pozostawiam w lodówce do całkowitego ścięcia czekolady i po godzinie odrywam folię z tortu.
  • Tort okolicznościowy z czekoladową osłonką i truskawkami 13. Wierzch tortu.dekoruję truskawkami przed podaniem.

Porady

Tort ze względu na czekoladową dekorację kroimy nożem zanurzonym we wrzątku.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anamarisworld Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot

Prosty tort jogurtowy z truskawkami (bez pieczenia)

Prosty tort jogurtowy z truskawkami (bez pieczenia)

kategoria: Ciasta torty Desery biszkopty galaretki opublikowany: 04.05.2018 | wyświetlono: 4807 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE