Tort okolicznościowy z czekoladową osłonką i truskawkami - bez pieczenia

4.5 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Taki oto urodzinowy tort sprawiłam sobie w tym roku. Uwielbiam tworzyć torty ,a ten chodził już za mną od dawna. Piękny tort z oryginalną jadalną, czekoladową osłonką zaskoczył moich gości, a co najważniejsze jest bez pieczenia! Jednak środek tortu zaskoczył jeszcze bardziej. Spód tortu wykonany z ciastek, lekkiej pianki i krystalicznej galaretki z malinami. Petarda!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na średnicę tortownicy 18cm
    spód ciasta:
    1 opakowanie dobrych ciastek markizów Hit
    1 duża łyżka kremu czekoladowego nutella
    1 łyżka roztopionego masła 82%.

    2 dowolne kolorowe galaretki
    2 galaretki krystaliczne
    2 śnieżki w proszku
    zimne mleko (ok 400ml)
    1 opakowanie malin
    1 opakowanie truskawek ok 400g
    2 tabliczki gorzkiej czekolady (razem 200gram)
    folia bąbelkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Tort okolicznościowy z czekoladową osłonką i truskawkami - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • galaretka krystaliczna 1. Krystaliczną galaretkę rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Pozostaw do lekkiego stężenia.
  • Tort okolicznościowy z czekoladową osłonką i truskawkami 2. Kolorowe galaretki rozpuść każdą w osobnej szklance zalanej po około 3/4 gorącej wody. Pozostaw do wystudzenia, ale nie pozwól jej stężeć. Jeśli stężeje to lekko podgrzej.
  • ciastka 3. Spód ciasta: Ciastka wkładam do blendera i miksuję na proszek.
  • spód ciasta 4. Dodaję łyżkę podgrzanej nutelli oraz rozpuszczone masło.
  • spód 5. Wszystko mieszam i dokładnie wykładam na spód tortownicy. Mocno dociskam i schładzam.
  • pianka 6. Następnie ubijam śnieżkę z mlekiem , dodaję ostudzoną galaretkę i po wymieszaniu od razu wylewam na spód ciasta. Schładzam 10 minut.
  • maliny 7. Po tym czasie układam maliny oraz wylewam tężejąca galaretkę krystaliczną. Wstawiam wszystko do lodówki aż galaretką całkowicie stężeje.
  • mus 8. Ponownie ubijam śnieżkę z mlekiem i galaretką ,wylewam na ciasto i schładzam minimum 4 godziny,a najlepiej całą noc. Po tym czasie zdejmuję rant tortownicy.
  • czekolada 9. Czekoladowy rant:
    Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
  • czekolada 10. Czystą folie bąbelkową docinamy na całą długość dookoła naszej formy. Filia musi być wyższa niż wysokość ciasta o około 2 cm.
    Czekoladę wylewam na folie , która ma bąbelki na wierzchu, rozprowadzamy równomiernie po całości.
  • tort 11. Czekam około 10 minut az zacznie lekko tężec i przykładam ją dookoła do brzegu ciasta.
  • tort 12. Pozostawiam w lodówce do całkowitego ścięcia czekolady i po godzinie odrywam folię z tortu.
  • Tort okolicznościowy z czekoladową osłonką i truskawkami 13. Wierzch tortu.dekoruję truskawkami przed podaniem.

Porady

Tort ze względu na czekoladową dekorację kroimy nożem zanurzonym we wrzątku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Galaretka Maliny Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować