Jesienne leczo z cukinią i podgrzybkami - wersja wege

  • wyświetlono: 242 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Klasyczne węgierskie leczo to potrawa składająca się pomidorów, papryki i cebuli z dodatkiem wędzonej słoniny lub boczku. W polskiej wersji tego dania słoninę lub boczek zastępuje się lub uzupełnia kiełbasą i dodaje inne warzywa, najczęściej cukinię. Ja poszłam w drugą stronę - wędlinę zastąpiłam grzybami, a całość dusiłam na oleju, dzięki czemu potrawa jest zupełnie bezmięsna. Tak powstało leczo w wersji wege, bardzo smaczne - gorąco polecam :)

portret
  • 3 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

300 g oczyszczonych podgrzybków świeżych lub mrożonych
2 nieduże cukinie (500 g)
1 czerwona papryka (170-200 g)
1 cebula (120-150 g)
1 puszka pomidorów krojonych
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz
szczypta ostrej papryki w proszku

Sposób przygotowania przepisu:

Jesienne leczo z cukinią i podgrzybkami - wersja wege

  • 1. Oczyszczone podgrzybki kroimy na mniejsze kawałki, płuczemy i obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Jeśli używamy grzybów mrożonych, również należy je obgotować.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę, szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy grzyby, chwilę razem dusimy i dodajemy pomidory. Dusimy na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Cukinię myjemy osuszamy i kroimy w grubsze ćwierćplasterki lub w kostkę. Dodajemy do grzybów z pomidorami, dusimy około 5 minut.
  • 4. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę lub w paski. Czosnek obieramy i grubo siekamy. Paprykę i czosnek dodajemy do potrawy i dusimy pod przykryciem 8-10 minut.
  • 5. Leczo doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i ewentualnie jeszcze chwilę dusimy. Przed podaniem wsypujemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i wykładamy na talerze.

Porady

"Mięsożercy" mogą dodać do lecza trochę boczku lub kiełbasy, wtedy oczywiście danie nie będzie już wege.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

paprykacebulaPomidoryCukiniagrzyby leśnepodgrzybkikolacjaobiadleczo inaczejjesienne leczoleczo z podgrzybkamileczo w wersji wege

Komentarze

Podobne przepisy

Leczo z cukinii i fasolki szparagowej

Dodane przez: Izabela27

Leczo z cukini i fasolki szparagowej

Teraz w sezonie takie leczo bardzo...

leczo

Dodane przez: ladygoga

Leczo z cukinią i pieczarkami

Cały garnek zniknął w kilka chwil,...

Leczo z cukinią i pieczarkami

Dodane przez: Aga-nad

Leczo z cukinią i pieczarkami

Do tradycyjnego leczo dodałam cukinię...

Kolorowe, pyszne i pożywne danie.

Dodane przez: zając

Leczo z cukinią i pieczarkami

Pyszne danie zarówno na obiad,...

leczo z cukinią i kurczakiem

Dodane przez: capri

leczo z cukinią i kurczakiem

danie lekkie, sezonowe i błyskawiczne

Leczo z cukinią i pieczarkami

Dodane przez: wioletta4343

Leczo z cukinią i pieczarkami

Smaczne danie na letnie dni!!

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE