REKLAMA

Jesienne leczo z cukinią i podgrzybkami - wersja wege

wyświetlono: 318 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Klasyczne węgierskie leczo to potrawa składająca się pomidorów, papryki i cebuli z dodatkiem wędzonej słoniny lub boczku. W polskiej wersji tego dania słoninę lub boczek zastępuje się lub uzupełnia kiełbasą i dodaje inne warzywa, najczęściej cukinię. Ja poszłam w drugą stronę - wędlinę zastąpiłam grzybami, a całość dusiłam na oleju, dzięki czemu potrawa jest zupełnie bezmięsna. Tak powstało leczo w wersji wege, bardzo smaczne - gorąco polecam :)

opublikowany: 10.11.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g oczyszczonych podgrzybków świeżych lub mrożonych
    2 nieduże cukinie (500 g)
    1 czerwona papryka (170-200 g)
    1 cebula (120-150 g)
    1 puszka pomidorów krojonych
    3-4 ząbki czosnku
    3-4 łyżki oleju
    2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    sól
    pieprz
    szczypta ostrej papryki w proszku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone podgrzybki kroimy na mniejsze kawałki, płuczemy i obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Jeśli używamy grzybów mrożonych, również należy je obgotować.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę, szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy grzyby, chwilę razem dusimy i dodajemy pomidory. Dusimy na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Cukinię myjemy osuszamy i kroimy w grubsze ćwierćplasterki lub w kostkę. Dodajemy do grzybów z pomidorami, dusimy około 5 minut.
  • 4. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę lub w paski. Czosnek obieramy i grubo siekamy. Paprykę i czosnek dodajemy do potrawy i dusimy pod przykryciem 8-10 minut.
  • 5. Leczo doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i ewentualnie jeszcze chwilę dusimy. Przed podaniem wsypujemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i wykładamy na talerze.

Porady

"Mięsożercy" mogą dodać do lecza trochę boczku lub kiełbasy, wtedy oczywiście danie nie będzie już wege.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kamila19851 kamila19851

Gołąbki z pęczakiem i podgrzybkami (wege)

Gołąbki w jesiennej odsłonie z grzybami i kaszą.

kategoria: Dania główne opublikowany: 21.10.2014 | wyświetlono: 971 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Diner Diner

Jesienne Leczo

Przepis bardzo spontaniczny, okazał się świetny!

kategoria: Przetwory Dania główne leczo opublikowany: 28.09.2015 | wyświetlono: 746 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 1
Dodane przez: wiola wiola

Leczo z cukinią na zimę

Wystarczy podgrzać leczo, dodać podsmażoną pierś z kurczaka i makaron, Obiad gotowy. Serdecznie polecam.

kategoria: Przetwory leczo opublikowany: 18.09.2016 | wyświetlono: 47496 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE