Jesienne leczo z cukinią i podgrzybkami - wersja wege

3.67 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Klasyczne węgierskie leczo to potrawa składająca się pomidorów, papryki i cebuli z dodatkiem wędzonej słoniny lub boczku. W polskiej wersji tego dania słoninę lub boczek zastępuje się lub uzupełnia kiełbasą i dodaje inne warzywa, najczęściej cukinię. Ja poszłam w drugą stronę - wędlinę zastąpiłam grzybami, a całość dusiłam na oleju, dzięki czemu potrawa jest zupełnie bezmięsna. Tak powstało leczo w wersji wege, bardzo smaczne - gorąco polecam :)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g oczyszczonych podgrzybków świeżych lub mrożonych
    2 nieduże cukinie (500 g)
    1 czerwona papryka (170-200 g)
    1 cebula (120-150 g)
    1 puszka pomidorów krojonych
    3-4 ząbki czosnku
    3-4 łyżki oleju
    2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    sól
    pieprz
    szczypta ostrej papryki w proszku
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Jesienne leczo z cukinią i podgrzybkami - wersja wege - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone podgrzybki kroimy na mniejsze kawałki, płuczemy i obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Jeśli używamy grzybów mrożonych, również należy je obgotować.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę, szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy grzyby, chwilę razem dusimy i dodajemy pomidory. Dusimy na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Cukinię myjemy osuszamy i kroimy w grubsze ćwierćplasterki lub w kostkę. Dodajemy do grzybów z pomidorami, dusimy około 5 minut.
  • 4. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę lub w paski. Czosnek obieramy i grubo siekamy. Paprykę i czosnek dodajemy do potrawy i dusimy pod przykryciem 8-10 minut.
  • 5. Leczo doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i ewentualnie jeszcze chwilę dusimy. Przed podaniem wsypujemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i wykładamy na talerze.

Porady

"Mięsożercy" mogą dodać do lecza trochę boczku lub kiełbasy, wtedy oczywiście danie nie będzie już wege.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować