Lasagne ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać szpinak i podgrzewać, aż się rozmrozi i zagotuje. Pogotować jeszcze około 3 minut.
2. Zagotować wywar warzywny. Soczewicę umyć i wsypać do wywaru. Pogotować około 5-10 minut, soczewica nie powinna być rozgotowana.
3. Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić w garnku, wsypać mąkę i pogrzewać ciagle mieszajac, aż mąka zmieni kolor na jasnożółty. Wlać mleko i mieszać energicznie trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Ciągle mieszając sos zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
4. Dno żaroodpornej foremki posmarować sosem beszamelowym i położyć pierwszą warstwę płatów lasagne. Na blatach rozprowadzić warstwę szpinaku. Na szpinaku rozłożyć warstwę soczewicy, razem z wywarem warzywnym. Polać sosem beszamelowym. Nakryć blatami lasagne i czynność powtórzyć, aż do wyczerpania składników. Zakończyć sosem beszamelowym i ewentualnie posypać tartym serem. Piec na złoto w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Komentarze