Nie ma chyba większej fanki ogórków kiszonych ode mnie :) Chrupiące, twarde i niebywale aromatyczne ogórki uwielbiam jako samodzielną przekąskę. Takie ogórki sprawdzają się również jako świetny dodatek do drugiego dania czy jako główny składnik zupy ogórkowej. Nie wyobrażam sobie również sałatki jarzynowej bez domowego ogórka kiszonego.
4 (5 ocen)
Porady
Jeśli nie lubisz smaku ziela angielskiego czy liścia laurowego, pomiń ten składnik. Jeśli nie przepadasz za mocnym aromatem czosnku , wystarczy dać na słoik 1-2 ząbki czosnku. Jeśli chcesz przygotować ogórki bez przegotowania wody, użyj wody źródlanej i w niej rozpuść sól. Jeśli masz możliwość zerwania liści czarnej porzeczki lub wiśni możesz również użyć wybranego przez siebie. Jeśli nie masz chrzanu w korzeniu, możesz użyć liścia chrzanu.
Komentarze