Mocno czosnkowe ogórki kiszone z korzeniem chrzanu i ziarnami gorczycy

4 (5 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie ma chyba większej fanki ogórków kiszonych ode mnie :) Chrupiące, twarde i niebywale aromatyczne ogórki uwielbiam jako samodzielną przekąskę. Takie ogórki sprawdzają się również jako świetny dodatek do drugiego dania czy jako główny składnik zupy ogórkowej. Nie wyobrażam sobie również sałatki jarzynowej bez domowego ogórka kiszonego.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 kg małych, jędrnych ogórków gruntowych
    5 l wody
    5 łyżek stołowych soli niejodowanej
    duża wiązka kopru włoskiego z kwiatami
    1-2 korzenie chrzanu
    3 duże główki czosnku młodego
    gorczyca biała
    ziele angielskie
    liść laurowy
    pieprz ziarnisty
Wystaw ocenę:

4 (5 ocen)

Mocno czosnkowe ogórki kiszone z korzeniem chrzanu i ziarnami gorczycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę na zalewę najlepiej przegotować. Do gotującej dodać sól i zostawić do przestygnięcia.

    Jeśli mamy ogórki kupne i nie wiemy kiedy były zrywane dobrze je namoczyć w wodzie przez kilka godzin, aby "napiły się wody". Oczywiście uprzednio umyte i oczyszczone.
    Jeśli mamy ogórki z własnego ogródka, możemy tę czynność pominąć.

    Bardzo ważne, aby słoiki w których będziemy układać ogórki były wcześniej wyparzone lub umyte w zmywarce do naczyń. Polecam również użyć nowych zakrętek z odpowiednim gwintem, aby szczelnie zamknąć słoiki.

    Na dno każdego ze słoików wkładamy kwiat kopru z łodygą, która jest również aromatyczna. Małe główki czosnku przekrawamy na pół, a duże na 3 części i nie obierając ich układamy w słoikach. Ogórki układamy pionowo, ciasno w słoiku, jasną częścią ku dołowi. Do każdego słoika dodajemy po 2 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy i ziarna gorczycy - na czubek łyżeczki. Ogórki zalewamy przestudzoną, ale ciepłą wodą z solą. Zalewa musi przykryć w całości ogórki. Przez pierwsze 4 -5 dni ogórki przechowuję na kuchni, a później przenoszę do spiżarni i tam świetnie się przechowują do kolejnego sezonu.
    Na zdjęciu ogórki zaraz po wskoczeniu do słoika, jeszcze nie ukiszone;)

    Do podanej proporcji ogórków wykorzystałam1 słoik 3-litrowy, 4 słoiki 0,9 litra i 5 słoików 0,75 litra .

Porady

Jeśli nie lubisz smaku ziela angielskiego czy liścia laurowego, pomiń ten składnik. Jeśli nie przepadasz za mocnym aromatem czosnku , wystarczy dać na słoik 1-2 ząbki czosnku. Jeśli chcesz przygotować ogórki bez przegotowania wody, użyj wody źródlanej i w niej rozpuść sól. Jeśli masz możliwość zerwania liści czarnej porzeczki lub wiśni możesz również użyć wybranego przez siebie. Jeśli nie masz chrzanu w korzeniu, możesz użyć liścia chrzanu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować