Chleb wiejski "z gara"

  • wyświetlono: 10231 |
  • dodany do książki kucharskiej: 26 |
  • polecenia: 4

Bardzo łatwy i smaczny chleb domowej roboty,który zawsze wyjdzie z chrupiącą skórką! Z tego przepisu można zrobić jeden duży bochenek lub dwa małe chlebki. Do ciasta można dodać np. ziarna słonecznika lub dyni i będzie równie smaczny. Jeśli nie masz naczynia z zamknięciem to użyj takie bez zamknięcia, lub blachy typu korytko. Chleb jest duży więc jeśli chcesz mały bochenek to rozłóż ciasto do dwóch form.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 1 porcje
  • 10min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na pojemność szkła lub garnka 5 litrów,
5 szklanek mąki pszennej (+ewentualnie jeszcze pół szklanki),
25 g świeżych drożdży ,
1 łyżeczka cukru,
2 szklanki bardzo ciepłej wody,
1 płaska łyżka soli,
3 łyżki oleju.

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb wiejski "z gara"

  • rozczyn1. Rozczyn drożdżowy: do miski wlej ciepłą wodę, dodaj drożdże, sól, cukier i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż lekko drożdże zaczną pracować.
  • chleb2. Następnie przesiej mąkę do miski , wlej gotowy rozczyn drożdżowy.
  • ciasto3. Ciasto wyrabiaj robotem na gładką masę tak długo,aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Jeśli będzie mocno klejące dodaj jeszcze trochę mąki.Użyj do tego końcówki z hakiem.
    Ciasto można również wyrobić ręcznie na blacie.
  • ciasto4. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, a wierzch ciasta smarujemy olejem.
  • chleb5. Przykrywamy ciasto ręcznikiem kuchennym i zostawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.
  • chleb6. W między czasie gdy ciasto wyrasta piekarnik nastawiamy na 220 stopni i wkładamy do niego puste naczynie w którym będziemy piec chleb.
  • chleb7. Po godzinie ciasto wyjmujemy z miski i ponownie zagniatamy formujemy kształt bochenka. Ciast lekko nacinamy na wierzchu robiąc kreski. pod skosem.Ostrożnie za pomocą rękawic kuchennych wyjmujemy gorące szkło z piekarnika i wkładamy do niego nasze ciasto. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Jeśli nie masz dużego szkła do pieczenia to możesz użyć dwa mniejsze naczynia.
  • chleb8. Obniżamy temperaturę do 200 stopni piekąc przez 30 minut.
  • chleb9. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę z naczynia i pieczemy chleb jeszcze przez 20-25 minut.
  • chleb10. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z naczynia i studzimy na kratce z piekarnika.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chlebśniadaniekolacjapieczywodomowy chlebDOMOWE PIECZYWOwiejski chlebchleb z garachleb ze szkła żaroodpornego

Komentarze

Podobne przepisy

image-238xnyx

Dodane przez: KatarzynaSoczyńska

chleb wiejski Hamelmana

Przepis na chleb wiejski Hamelmana...

Chleb wiejski (pszenny)

Dodane przez: Agiatis

Chleb wiejski

Będąc na zakupach, natknęłam się...

Chleb wiejski

Dodane przez: RedakcjaPP

Chleb wiejski

W moim rodzinnym domu mamusia od...

Polski chleb wiejski

Dodane przez: jaga

Polski chleb wiejski

Bardzo dobry - pyszny,prawdziwy,wiejski...

Chleb wiejski na zakwasie.

Dodane przez: weronika63

Chleb wiejski na zakwasie

Bardzo smaczny i zdrowy chleb zrobiony...

nikolaxxxx

Dodane przez: Kasia_S

Wiejski pszenny chleb na słodko

Przepis w mojej rodzinie przechodzi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE