Chleb wiejski "z gara"

4.87 (189 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo łatwy i smaczny chleb domowej roboty,który zawsze wyjdzie z chrupiącą skórką! Z tego przepisu można zrobić jeden duży bochenek lub dwa małe chlebki. Do ciasta można dodać np. ziarna słonecznika lub dyni i będzie równie smaczny.
Jeśli nie masz naczynia z zamknięciem to użyj takie bez zamknięcia, lub blachy typu korytko. Chleb jest duży więc jeśli chcesz mały bochenek to rozłóż ciasto do dwóch form.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na pojemność szkła lub garnka 5 litrów,
    5 szklanek mąki pszennej (+ewentualnie jeszcze pół szklanki),
    25 g świeżych drożdży ,
    1 łyżeczka cukru,
    2 szklanki bardzo ciepłej wody,
    1 płaska łyżka soli,
    3 łyżki oleju.
Wystaw ocenę:

4.87 (189 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb wiejski "z gara" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn 1. Rozczyn drożdżowy: do miski wlej ciepłą wodę, dodaj drożdże, sól, cukier i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż lekko drożdże zaczną pracować.
  • chleb 2. Następnie przesiej mąkę do miski , wlej gotowy rozczyn drożdżowy.
  • ciasto 3. Ciasto wyrabiaj robotem na gładką masę tak długo,aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Jeśli będzie mocno klejące dodaj jeszcze trochę mąki.Użyj do tego końcówki z hakiem.
    Ciasto można również wyrobić ręcznie na blacie.
  • ciasto 4. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, a wierzch ciasta smarujemy olejem.
  • chleb 5. Przykrywamy ciasto ręcznikiem kuchennym i zostawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.
  • chleb 6. W między czasie gdy ciasto wyrasta piekarnik nastawiamy na 220 stopni i wkładamy do niego puste naczynie w którym będziemy piec chleb.
  • chleb 7. Po godzinie ciasto wyjmujemy z miski i ponownie zagniatamy formujemy kształt bochenka. Ciast lekko nacinamy na wierzchu robiąc kreski. pod skosem.Ostrożnie za pomocą rękawic kuchennych wyjmujemy gorące szkło z piekarnika i wkładamy do niego nasze ciasto. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Jeśli nie masz dużego szkła do pieczenia to możesz użyć dwa mniejsze naczynia.
  • chleb 8. Obniżamy temperaturę do 200 stopni piekąc przez 30 minut.
  • chleb 9. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę z naczynia i pieczemy chleb jeszcze przez 20-25 minut.
  • chleb 10. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z naczynia i studzimy na kratce z piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować