Kiszone warzywa – samo zdrowie!

  • wyświetlono: 129 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ostatnio coraz większą popularnością cieszą się kiszone warzywa, a nawet owoce. Ja często kiszę buraczki ćwikłowe, ale tym razem odważyłam się ukisić zestaw warzyw. Kiszonki są bardzo zdrowe i pomagają wzmacniać odporność, mają bardzo dobry wpływ na nasze jelita, to taki naturalny probiotyk. Jeśli robiłaś kiedyś ogórki małosolne, czy kiszone, to spokojnie dasz radę ukisić i warzywa. Nie ma tu żadnej filozofii, także nawet laik w kuchni da sobie radę. Ważne, żeby warzywa, które chcesz ukisić były z pewnego źródła i nie nafaszerowane nawozem, w końcu mają Ci wyjść na zdrowie, a nie na odwrót. Jedno jest pewne to nie jest nasza ostatnia kiszonka i będziemy jeszcze tworzyć kolorowe słoiki. U nas idealnie się sprawdzają jako samodzielna przekąska, dodatek do kanapek, sałatek lub dodatek do dań głównych. Skład kiszonki możesz zmieniać wedle własnego gustu i smaku, wystarczy tydzień lub dwa i możesz się cieszyć własnymi, domowymi kiszonymi warzywami.

Zdjęcie do publikacji.
  • 1 porcje
  • 10080min
  • Łatwy

Składniki

2 ząbki czosnku
2 cebule
2 marchewki
1 czerwona papryka
1 pęczek rzodkiewki
1 kalafior
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka pieprzu kolorowego
½ łyżeczki ziela angielskiego

Solanka

1 litr przegotowanej, ostudzonej wody
25 g soli kamiennej niejodowanej do przetworów

Sposób przygotowania przepisu:

Kiszone warzywa – samo zdrowie!

  • 1. Warzywa oczyść i umyj, marchewkę obierz, następnie pokrój dość drobno. Marchewkę pokrój w plasterki 2-3 mm, nie grubsze ponieważ może nie zmięknąć dostatecznie pod czas kiszenia.
    Słoik lub słoiki wymyj i wyparz.
    Warzywa układaj do słoika warstwami.
    U mnie wygląda to tak:
    – rozgniecione nożem ząbki czosnku lądują na samym dnie słoika
    – piórka cebuli
    – plasterki marchewki
    – paseczki papryki
    – plasterki rzodkiewki
    – drobne różyczki kalafiora
    – układaj po kolei do zapełnienia słoika i wykończenia warzyw.
    Jak słoik zacznie się zapełniać, najlepiej jest go delikatnie ubić, docisnąć warzywa pięścią.
    Na wierzch słoika najlepiej ułożyć jakieś większe warzywka, żeby nie wypływały po zalaniu słoika solanką.
    Wsypać przyprawy, czyli gorczycę, pieprz i ziele angielskie, tu również masz dowolność wedle gustu i smaku.
    Tak przygotowane słoiki, słoik zalej solanką, warzywa muszą być całe przykryte płynem.
    Moje słoiki postawiłam na plastikowej tacce, bo jak słoiki zaczną pracować, płyn może zacząć delikatnie wypływać na zewnątrz.
    Nie dokręcaj słoików na maxa. Raz dziennie, robiłam to rano, zakręcałam słoiki mocno i wyprowadzałam pęcherzyki powietrza, następnie poluzowywałam nakrętki, żeby było ujście gazów.
    Odstaw słoiki w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce.
    Gdy pęcherzyki powietrza przestaną się pojawiać znaczy, że fermentacja się zakończyła i warzywa są gotowe do spożycia.
    Proste, szybkie i smaczne, na zdrowie!

Porady

Naczynie do kiszenia musi być szklane, ceramiczne lub kamionkowe.
Warzywa możesz dosłodzić miodem lub cukrem, ja pierwszy raz nie dosładzałam stwierdziłam, że wystarczą cukry, które są w warzywach, ale następnym razem dam łyżeczkę miodu.
U mnie po równym tygodniu kiszonka była gotowa do spożycia, w zależności od temp. może to i potrwać 2 tyg.
Jeśli kisisz częściej niż ja i masz starą kiszonkę, możesz dodać 1-2 łyżeczki, żeby przyspieszyć proces fermentacji.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

warzywaPrzetworyzaprawysamo zdrowiekiszone warzywanaturalny probiotykodporność organizmuzdrowe jelita

Komentarze

Podobne przepisy

kiszone pomidorki

Dodane przez: klementynka

kiszone pomidorki

Kiszone pomidory od lat zaprawia...

Kiszony kalafior

Dodane przez: Kloruś

Kiszony kalafior

Kiszenie to świetny sposób na przechowanie...

ogórki kiszone

Dodane przez: Nina80

ogórki kiszone

ogórki kiszone obowiązkowo muszą...

Kiszona kapusta

Dodane przez: ciastto80

Kiszona kapusta

co roku kisimy w domu kapustę,...

kiszona papryka

Dodane przez: Kasja1986

Kiszona papryka

Kiszona papryka to wspaniały dodatek...

brukselka

Dodane przez: Kasja1986

Kiszone brukselki

Kiszonki są pyszne i zdrowe. Dzisiaj...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE