Pasztet jaglano-pieczarkowy

4.98 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Swoim smakiem pasztet jaglano-pieczarkowy nie ustępuje mięsnym i już wiem, że będzie to jedno z dań na wielkanocnym stole. Pasztet dobrze się kroi w plastry, ale też można go rozsmarować na chlebie. Właśnie, z kromką domowego chleba i ogórkiem smakuje przepysznie!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    400g pieczarek
    1 marchew
    kawałek selera (ok 150g)
    kawałek pora (10cm)
    1 jajko albo 1 łyżka siemienia lnianego
    0,5 szklanki mielonych orzechów (dałam włoskie)
    2 łyżki sosu sojowego
    2 ząbki czosnku
    szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    sól
    0,5 łyżeczki czerwonej papryki (może być wędzona)
    0,5 łyżeczki kuminu
    70ml oleju rzepakowego
    kilka liści laurowych do dekoracji
    olej i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.98 (164 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet jaglano-pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać, pokroić w grube plastry. Na szerokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pieczarki, smażyć, aż będą złote z obu stron, przełożyć na talerz.
    Marchew i seler obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Por pokroić w półtalarki. Na patelnię wlać pozostały olej, wrzucić por, smażyć, aż będzie lekko przyrumieniony. Dodać marchew i seler, wymieszać i smażyć chwilę, aż złapią kolor, oprószyć kuminem i papryką, a następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
    Kaszę, pieczarki i warzywa przełożyć do miski, dodać sos sojowy, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko albo wywar z siemienia lnianego, wymieszać i zblendować na jednolitą masę. Jeśli masa jest mało słona, można dosypać szczyptę soli albo wlać jeszcze łyżkę sosu sojowego.
    Foremkę (u mnie 20x9cm) posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Do formy wyłożyć masę jaglano-warzywną, wyrównać i na wierzchu położyć liście laurowe.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50 minut w temp. 170stC (jeśli foremka jest bardziej wąska, pasztet pieczemy godzinę).
    Po upieczeniu pasztet wyjąć, pozostawić do ostudzenia najlepiej na całą noc.
    Smacznego!

Porady

żeby pasztet był wegański, zamiast jajka można dodać wywar z siemienia lnianego: łyżkę siemienia zalać 70ml wrzącej wody i gotować ok 2 minut, ostudzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować