Dżem mirabelkowo-jeżynowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Typowo jesienne połączenie dwóch polskich owoców, które nierzadko znajdziemy dziko rosnące na łąkach, polach i w lasach. Kwaskowy, nie mdły, pełen owoców… przepyszny!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • żółte mirabelki wypestkowane 900g
    jeżyny 200g
    cukier 200g
    woda 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Konfitury

Dżem mirabelkowo-jeżynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem.
    Owoce myjemy. Mirabelki umieszczamy w garnku, podlewamy dwoma łyżkami wody i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Dodajemy jeżyny i kontynuujemy gotowanie aż owoce całkowicie się rozpadną a całość zacznie bulgotać. Dosypujemy cukier i gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. W tym celu najłatwiej nałożyć nieco dżemu na talerzyk i włożyć na 10-15 minut do lodówki. Jeśli jest wystarczająca stężały kończymy gotowanie.
    Gorącym dżemem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy. Nie wymaga pasteryzacji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Mirabelki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować