REKLAMA

Chleb bezglutenowy kukurydziano-gryczany (bez soi, jajek, nabiału)

wyświetlono: 509 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Chleb bezglutenowy z mąką kukurydzianą, mąką gryczaną i słodkimi suszonymi owocami, lekko słodki idealnie komponuje się z dżemem, miodem lub twarożkiem

opublikowany: 05.02.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • 250 g mąki kukurydzianej
    250 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
    150 g ugotowanej kaszy gryczanej białej niepalonej
    20 g świeżych drożdży
    500 ml lekko ciepłej wody *
    1 łyżka cukru
    2-3 łyżki oleju kokosowego lub innego
    1 łyżeczka soli
    Bakalie żurawina, rodzynki i morele (według uznania) ok. 40-50 g
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy ,zasypujemy cukrem, dolewamy kilka łyżek wody-mieszamy. Przykrywamy ściereczką
    i zostawiamy, żeby drożdże zaczęły pracować (na powierzchni powinna powstać piana).
    2. Mąki przesiewamy do miski. Przesypujemy do miksera/blendera/urządzenia Thermomix. Wlewamy drożdże. Stopniowo dolewamy wody (ja początkowo wlałam około 250 ml). Mieszamy. Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę, olej i sól. Miksujemy. Dolewamy wody tak aby ciasto miało konsystencję gęstego budyniu.
    4. Przelewamy ciasto do miski. Dodajemy pokrojone bakalie (u mnie żurawina, rodzynki i morele). Mieszamy za pomocą drewnianej miski. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h.
    5. Napowietrzone ciasto ponownie mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy do wyłożonej papierem formy (użyłam formy keksowej). Przykrywamy i odstawiamy do lekkiego podrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C . Na dno wkładamy naczynie żaroodporne z wodą (para wodna sprawi że skórka chleba będzie chrupiąca - oczywiście można też upiec bez).
    6. Wkładamy podrośnięty chleb do nagrzanego piekarnika, z funkcją góra-dół. Pieczemy ok. 50 min.

Porady

*Wodę należy wlewać stopniowo i obserwować konsystencję ciasta, podana ilość jest orientacyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Cafe Babilon_Laura ja

Bezglutenowy chleb gryczany

Chleb na bazie kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem czarnuszki i ziaren.

kategoria: Pieczywo chleb opublikowany: 10.09.2019 | wyświetlono: 325 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Goszka Goszka

Chleb gryczany bezglutenowy

Od dawna chodził za mną dobry, zdrowy chleb bezglutenowy, własnoręcznie upieczony.

kategoria: Pieczywo chleb opublikowany: 28.01.2015 | wyświetlono: 1148 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE