REKLAMA

Ciasto wegańskie z tapioką i sezonowymi owocami

wyświetlono: 458 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu , wygląda swojsko, ale jest smaczne i najważniejsze : udało mi się dostosować do wszystkich diet członków mojego zespołu: wegańskiej, bez laktozy, diabetyków, bez glutenowców … no i braku piekarnika

opublikowany: 05.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 60 min

Składniki:

  • Na spód ciasta
    200 g daktyli bez pestek
    100g migdałów – pociętych w słupki
    ½ filiżanki mocnej kawy


    Masa z tapioki
    500 ml mleka kokosowego
    1 łyżka pasty kokosowej
    ¼ szklanki drobnej tapioki

    Masa z moreli
    1, 5 łyżeczki agaru
    ½ szklanki wrzącej wody
    0,5 kg moreli obranych, bez pestek

    Masa porzeczkowa
    1,5 łyżeczki agaru
    ½ szklanki wrzącej wody
    0,5 kg porzeczek (ja wykorzystałam mieszankę czerwonych z przewagą czarnej)

    Do ozdoby
    Kawałki moreli, porzeczki
    Płatki chabra i nagietka
    Liść mięty
    Kwiaty lawendy
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Zaparzam mocną kawę. W kawie gotuje daktyle – do odparowania płynu. Daktyle miksuje, do powstałej pasty daktylowej dodaje migały -mieszamy.
    Pastą daktylowo-migdałową wykładam dno tortownicy (wielkość 16 cm)
  • 2. Opłukane porzeczki miksuję blenderem.
    Do rondelka wsypuję 1,5 łyżeczki agaru zalewam wrzącą wodą – całość zagotowuje przez około 1 minutę, tak by agar się rozpuścił.
    Do porzeczek wlewam rozpuszczony agar – całość ponownie blenduje, by połączyć składniki.
    Powstałą masę wylewam na spód – nie chowam do lodówki, bo agar szybko tężeje
  • 3. Mleko kokosowe, pastę kokosową i tapiokę – gotuję co jakiś czas mieszając przez około 25 min, aż nie wypije płynu a kuleczki tapioki zrobią się przezroczyste. Ciepłą ale nie gorącą masę wykładam na stężałą masę porzeczkową
  • 4. Morele płuczę, pozbawiam pestek i skórek – miksuję
    Agar wsypuję do rondelka, zalewam wrzątkiem i gotuję przez około 1 minutę.
    Rozpuszczony agar dodaję do zmiksowanych moreli, całość ponownie blenduję.
    Masę morelową wylewam na masę z tapioki – po kilkunastu minutach ( jak agar stężeje) formę owijam folią spożywczą i chowam do lodówki
  • 5. Następnego dnia po pokrojeniu na kawałki na każdym talerzyku kładę kawałki owoców, listki mięty, kwiaty lawendy i posypuję płatkami kwiatów

Notka redakcyjna

Porady

* ciasto można wykonać z dowolnych sezonowych owoców * agar szybko tężeje, w ciągu kilkunastu minut, * dodatek agaru powoduje, ze masa nie rozpuści się pod wpływem temperatury otoczenia ( ciasto po wystawieniu nie topi się na oczach gości) * agar by uzyskać gęstą i sztywną galeretowatą masę 1,5 łyżeczki na 500 ml * z podanej porcji powstalo ciasto w tortownicy o średnicy 16 cm i miseczka deseru

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE