REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Owoce

Owoce sezonowe są znacznie zdrowsze, smaczniejsze i bardziej soczyste w porównaniu do importowanych z egzotycznych krajów. Warto wykorzystywać je do przygotowywania różnych potraw – przekąsek, deserów, śniadań, kolacji, a nawet obiadów. W Polsce warzywa i owoce sezonowe znajdują się pod dostatkiem przez większą część roku. Poza sezonem można zaś sięgać po sezonowe owoce mrożone. Przedstawiamy inspiracje na pyszne danie z lokalnych owoców występujących w naszym kraju. Podpowiadamy również, w jaki sposób prawidłowo je mrozić.

liczba przepisów: 39213
Dodane przez: Bilcia 142603700_1593156007553903_5571142881001482249_n

Truskawkowe szaleństwo

Pomysł na ciasto podpatrzyłam w ulubionej piekarni :)

kategoria: Ciasta Desery galaretki opublikowany: 27.06.2013 | wyświetlono: 2949 Książki kucharskie: 69 | Polecenia: 0

Polskie owoce sezonowe

Polskie owoce sezonowe możemy zbierać już wiosną. W ogródkach zaczynają się wtedy pojawiać pierwsze truskawki oraz rabarbar. Prawdziwe bogactwo lokalnych owoców zaczyna się jednak dopiero latem. Wystarczy wtedy wyjść do pobliskiego lasu, aby nazbierać jagód, malin, jeżyn czy poziomek. 

Do najpopularniejszych owoców sezonowych w Polsce zaliczają się jabłka oraz gruszki. W naszym kraju można również zbierać soczyste wiśnie, czereśnie, śliwki, brzoskwinie i morele. Warto także docenić niesamowite właściwości smakowe i zdrowotne takich owoców jak porzeczka, agrest, borówka amerykańska, dzika róż, pigwa czy aronia. Do polskich owoców sezonowych zalicza się poza tym arbuz. 

Przepisy z owocami

Sezonowe owoce znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Można wykorzystywać je do robienia różnego rodzaju ciast, ciasteczek, koktajli, tart, soków, dżemów czy innych przetworów. Prezentujemy kilka pomysłów na pyszne dania z owocami sezonowymi. 

Sernik na jogurtach greckich ze śliwkami to lekki, a zarazem sycący deser na kruchym cieście. Świetnie smakuje w wersji z dodatkiem ekstraktu waniliowego, który nadaje ciastu niepowtarzalny aromat. Warto również posypać sernik cukrem pudrem, aby był słodszy i pięknie prezentował się na stole. Oprócz jogurtów do przygotowania masy dobrze jest użyć śmietankowego budyniu biszkoptowego oraz masła. Ten sernik na greckich jogurtach świetnie sprawdzi się na niedzielę oraz podczas uroczystości rodzinnych, np. z okazji jubileuszu ślubu, urodzin czy wesela. 

Godny polecenia jest także deser owocowy w trzech smakach bez pieczenia. Dzięki zastosowaniu gotowych wafelków w białej czekoladzie można zaoszczędzić czas. Deser ten wychodzi przepyszny z użyciem trzech galaretek – np. o takich smakach jak kokosowy, truskawkowy oraz porzeczkowy. Warto użyć również ser i śmietanę, dzięki czemu wyjdzie kremowy i delikatny. Wierzch ciasta można apetycznie udekorować, np. za pomocą wafli, owoców oraz soku z czarnej porzeczki. 

Jeszcze inny pomysł na ciasto z owocami to tiramisu kokosowe z porzeczką. Jest ono bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy przygotować masę kokosową, wykorzystując w tym celu budyń śmietankowy, wiórki kokosowe, masło, mleko oraz serek mascarpone. Aby wypiek ten wyszedł odpowiednio nawilżony i nabrał wyrazistego smaku i aromatu, najlepiej użyć syropu barmańskiego w połączeniu z kawą rozpuszczalną. Ciasto warto ozdobić za pomocą czerwonej porzeczki oraz podłużnych biszkopcików. Aby masa była odpowiednio zwarta, deser należy włożyć na kilka godzin do lodówki. Sprawdzi się na różne okazje, takie jak np. pierwsza komunia, chrzciny, urodziny czy Dzień Dziecka. 

Z owocami sezonowymi wybornie komponują się także tarty. Na spotkania ze znajomymi warta polecenia jest np. tarta z truskawkami, galaretką i budyniem. Świetnie wychodzi z dodatkiem budyniu śmietankowego lub waniliowego, truskawkowej galaretki, mleka oraz masła. Na wierzchu warto umieścić świeże borówki amerykańskie. Równie dobra w smaku jest także tarta z rabarbarem i lodami. 

Na pożywne śniadanie dla dziecka można przygotować pyszne racuszki z truskawkami na jogurcie greckim. Smakują równie dobrze z takimi owocami sezonowymi jak morele czy brzoskwinie.

Jak mrozić owoce ?

Owoce można mrozić, co pozwala zajadać się nimi przez cały rok. W ten sposób można także przedłużyć ich trwałość, zahamować rozwój drobnoustrojów, a także zachować wartości smakowe. Owoce przed mrożeniem należy umyć, a następnie wysuszyć. Mogą być przechowywane w zamrażalce przez około 6 miesięcy – należy wcześniej umieścić je w pojemniczkach lub torebkach do mrożenia – najlepiej z suwakiem. Niektóre owoce, takie jak np. truskawki, można przed umieszczeniem w zamrażalce zmiksować do postaci purée. Będą mogły być wtedy wykorzystane do koktajli, sosów czy musów.