Przepisy na tarty

Tarty

Tarty to prawdopodobnie jedne z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Od wielu lat królują jednak również na polskich stołach. Niezależnie od tego, czy interesują cię najlepsze przepisy na tarty na słono, czy na słodko, w naszym serwisie znajdziesz je wszystkie. Poza podpowiedziami, które z nich mogą wydawać się najbardziej interesujące, opisujemy tu również to, czym właściwie jest tarta, i które składniki tworzą z nią połączenie idealne. Serdecznie zapraszamy do lektury.

Liczba przepisów: 2879

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tarta z mięsem i warzywami

4.97 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie
tarta czekoladowa

4.99 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Czekoladowa tarta z orzechami i karmelem

4.48 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tartaletki z kurczakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto truskawkowo - agrestowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gniazdka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ptasie gniazdka

viki2903 tartaletki z musem z mango i pomarańczy 3 godz.

Co to jest tarta?

Tarty to w gruncie rzeczy wypieki, które składają się z ciasta tworzącego lekko spłaszczoną „misę”, wypełnioną wybranym nadzieniem. Ciasto na tartę to zazwyczaj ciasto kruche do wyrobu którego, potrzeba dobrego tłuszczu, takiego jak masło, mąki, oraz jajek. Czasem do przygotowania tarty stosuje się także ciasto drożdżowe bądź francuskie, jednak tarta kojarzy się najbardziej z delikatnym ciastem kruchym, w wersji wytrawnej lub słodkiej.

Zarówno tarty wytrawne, jak i tarty na słodko to wypieki, których przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane. Ważnym elementem jest odpowiednie przygotowanie ciasta kruchego, jeśli takowe stosujemy – jako że jest to wyrób o wysokiej zawartości tłuszczu, należy zagniatać je szybko, i nie pozwolić mu topnieć. Specjalną formę do pieczenia tarty wylepiamy takim ciastem, a następnie pieczemy ją na wybrany sposób. Jest ich aż trzy, a prezentują się następująco:

  • najpopularniejszy sposób to podpieczenie samego ciasta, na którym ułożyliśmy jakieś obciążenie tak, aby nie rosło, a następnie dodanie nadzienia,
  • jednoczesne pieczenie surowego ciasta wraz z wypełnieniem,
  • upieczenie ciasta, a potem napełnienie nadzieniem.

Najlepsze przepisy na tarty wytrawne

Tarty na słono to idealna propozycja na rewelacyjny, sycący obiad dla całej rodziny, czy romantyczną kolację we dwoje. Zależnie od tego, jakie są twoje ulubione składniki, dany przepis możesz dobrać idealnie do swoich gustów. 

Miłośnicy wyrazistych połączeń decydują się bardzo często na tartę ze szpinakiem i łososiem. Taka tarta z pewnością skradnie serca niejednego z domowników. W przypadku tarty z kurczakiem i brokułami, jest to świetny sposób na przemycenie nieco warzyw do diety dziecka – tarta jest delikatna w smaku, a przy tym bardzo sycąca. Przepyszne są także tarty z różnego rodzaju serami, takie jak tarta z pieczonym bakłażanem, serem feta, i wnoszącymi nieco słodyczy pomidorkami koktajlowymi. Do tarty na słono dopasować można bardzo wiele smakowitych składników, co sprawia, że jest dobry wybór zarówno dla osób jedzących mięso, jak i wegetarian.

Najlepsze przepisy na tarty na słodko

Tarty na słodko to również temat, nad którym długo można by się rozwodzić. Ich wariacji jest naprawdę wiele, jednak zdecydowanie króluje wśród nich tarta z owocami. Na przykład ze śliwkami. Do tarty z owocami można dodać właściwie dowolne sezonowe owoce, i efekt będzie zachwycający.

Wśród niezwykle popularnych rodzajów tart wymienić można tarty z truskawkami, z borówkami, czy też z malinami lub z jabłkami. Tego rodzaju owoce warto połączyć z wybranym kremem, takim jak krem budyniowy czy też krem z mascarpone. Świeżość i lekka kwaskowatość owoców tworzą naprawdę świetne połączenie z delikatnymi kremami tego rodzaju.

Bardzo ciekawą propozycję stanowi również tarta cytrynowa. Zastosowany w niej krem cytrynowy stanowi świetne połączenie z przykrywającą go, leciutką bezą. Jest to przepyszny, orzeźwiający deser, którym podzielić się można z wieloma osobami. Chociaż nie gwarantujemy, że po jej skosztowaniu nie stwierdzisz, że całą zjesz samemu!

Co można dodać do tarty?

Tarty pozostawiają swoim twórcom naprawdę wiele możliwości. Jak już wspominaliśmy, jest to danie idealnie wpisujące się w standardy zarówno pożywnego posiłku, jak i pysznego deseru – wszystko zależy od wybranych przez ciebie dodatków.

Wśród często wybieranych składników mięsnych tart wytrawnych wymienić można boczek, łososia, szynkę parmeńską. Niezwykle popularna jest też tarta z kurczakiem. W przypadku warzyw jest to szpinak, szparagi, brokuły, bądź cukinia.

Tarty słodkie smakują pysznie z właściwie dowolnym rodzajem owoców. Ciekawą propozycję stanowi tarta z rabarbarem, którego dobrze zestawić z odrobiną cukru.

To może cię zainteresować