Kostka alpejska z musem truskawkowym

4.41 (217 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja fantazja na temat kostki alpejskiej: słodka masa kajmakowo-maślana z bezami i kawą, przełamana kwaskawością truskawek. Idealne ciasto dla lubiących słodkie, rozpływające się w ustach desery z chrupiącą bezą. Zrobi wrażenie na gościach, polecam :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy: 3 jajka
    3 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki oleju
    masa kajmakowo- maślana: puszka masy krówkowej
    250 g masła
    200 g małych bezików
    1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
    masa śmietanowa: 600 ml śmietany 30 proc.
    op.żelatyny fix (deserowej) 60 g
    2-3 łyżki cukru pudru
    mus truskawkowy: 450 g truskawek ( u mnie mrożone)
    2 galaretki truskawkowe
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.41 (217 ocen)

Kostka alpejska z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kostka alpejska z musem truskawkowym 1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Następnie wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z kakao i razem z proszkiem do pieczenia przesiać do masy. Na końcu dodać olej, wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym.24/24 cm. Piec 25-30 minut w 180 st. do tzw.suchego patyczka. Wystudzić.
  • kostka alpejska z musem truskawkowym 2. Masa kajmakowo-maślana: masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć na puch. Następnie łyżkami dodawać kajmak, połączyć. Kawę zaparzyć w 2 łyżkach wrzątku. Wystudzić i dodać do masy. Bezy podzielić na mniejsze kawałki ( ale nie za małe, żeby się nie rozpadły) i wymieszać z resztą składników. Masę przełożyć na biszkopt, wyrównać.
  • 3. Masa śmietanowa: śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu i połączyć ze śmietaną. Przełożyć na masę kajmakową z bezami i odstawić do lekkiego stężenia.
  • kostka alpejska z musem truskawkowym 4. Mus truskawkowy: truskawki (jeśli mrożone- lekko odmrozić) zmiksować. Galaretki wymieszać w jednej szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Następnie połączyć z sokiem z cytryny i musem i przelać na masę śmietanową. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na 3-4 godz.(a najlepiej na całą noc). Przed podaniem można udekorować bezikami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa krówkowa Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować