Kostka alpejska z musem truskawkowym

  • wyświetlono: 3898 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 0

Moja fantazja na temat kostki alpejskiej: słodka masa kajmakowo-maślana z bezami i kawą, przełamana kwaskawością truskawek. Idealne ciasto dla lubiących słodkie, rozpływające się w ustach desery z chrupiącą bezą. Zrobi wrażenie na gościach, polecam :)

IMG_1607 — kopia
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt kakaowy: 3 jajka
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
masa kajmakowo- maślana: puszka masy krówkowej
250 g masła
200 g małych bezików
1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
masa śmietanowa: 600 ml śmietany 30 proc.
op.żelatyny fix (deserowej) 60 g
2-3 łyżki cukru pudru
mus truskawkowy: 450 g truskawek ( u mnie mrożone)
2 galaretki truskawkowe
2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Kostka alpejska z musem truskawkowym

  • kostka alpejska z musem truskawkowym1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Następnie wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z kakao i razem z proszkiem do pieczenia przesiać do masy. Na końcu dodać olej, wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym.24/24 cm. Piec 25-30 minut w 180 st. do tzw.suchego patyczka. Wystudzić.
  • kostka alpejska z musem truskawkowym2. Masa kajmakowo-maślana: masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć na puch. Następnie łyżkami dodawać kajmak, połączyć. Kawę zaparzyć w 2 łyżkach wrzątku. Wystudzić i dodać do masy. Bezy podzielić na mniejsze kawałki ( ale nie za małe, żeby się nie rozpadły) i wymieszać z resztą składników. Masę przełożyć na biszkopt, wyrównać.
  • 3. Masa śmietanowa: śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu i połączyć ze śmietaną. Przełożyć na masę kajmakową z bezami i odstawić do lekkiego stężenia.
  • kostka alpejska z musem truskawkowym4. Mus truskawkowy: truskawki (jeśli mrożone- lekko odmrozić) zmiksować. Galaretki wymieszać w jednej szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Następnie połączyć z sokiem z cytryny i musem i przelać na masę śmietanową. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na 3-4 godz.(a najlepiej na całą noc). Przed podaniem można udekorować bezikami. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkimasa krówkowabezysłodki deserbiszkopt kakaowyna wyjątkowe okazjeletni deserna Komunięprzepis_1000
 

Komentarze

Podobne przepisy

Karpatka z alpejskim kremem

Dodane przez: dorota w

Karpatka z alpejskim kremem

Karpatka czy Alpejka? Ciastko karpatkowe...

Ciasto kostka alpejska

Dodane przez: Anyzkowo

Ciasto kostka alpejska

tylko dla łasuchów !

Kostka  alpejska .

Dodane przez: Annna MM

Ciasto Kostka alpejska

To ciasto robię już nie pierwszy...

image-0tc3y1c

Dodane przez: Patka6

Ciasto z musem truskawkowym

Ciasto z przepysznym musem truskawkowym...

Ciasto  z musem truskawkowym i galaretką

Dodane przez: bogusia82

Ciasto z musem truskawkowym i galaretką

Doskonałe połączenie biszkoptu...

Sernik z musem truskawkowym

Dodane przez: Teodorka

Sernik z musem truskawkowym

Idealny do popołudniowej kawy.