REKLAMA

Ciasto "Malinowy Chruśniak"

wyświetlono: 45571 | dodany do książki kucharskiej: 83 | polecenia: 2

Genialne ciasto, które znika w błyskawicznym tempie. Kruchy spód, galaretka z owocami, krem z mascarpone i chrupiąca beza. Polecam serdecznie.

opublikowany: 18.07.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 i 3/4 szklanki mąki
    - 3 żółtka
    - 100 g masła
    - 1/4 szklanki cukru
    - 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    - 150 g malin
    - 150 g borówek
    - 2 galaretki malinowe

    - 400 g śmietanki kremówki 30%
    - 250 g serka mascarpone
    - 1 łyżeczka cukru pudru
    - 2 łyżeczki żelatyny

    - 4 białka
    - 3/4 szklanki cukru
Ocena:

(średnia 4.99 z 173 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, zagniatamy dość energicznie ciasto, formujemy kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • 2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni ok. 25-30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Galaretki malinowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Na ciasto kruche wykładamy maliny i borówki, zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki.
  • 4. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • 5. W misce ubijamy śmietankę, pod koniec dodajemy cukier, serek mascarpone oraz rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem z mascarpone wykładamy na galaretkę z owocami i wstawiamy do lodówki.
  • 6. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do momentu uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Gotową pianę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Można odrysować na papierze blachę, w której podajemy ciasto, aby beza nam się zmieściła). Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 140 stopni. Upieczoną bezę odstawiamy do przestygnięcia, następnie przenosimy na ciasto.

Notka redakcyjna

Przepis dnia Piątek 18.07.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=27

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: juchab juchab

Sernik na zimno ,,Malinowy chruśniak''

Z malinkami i na zimno, pycha!

kategoria: Desery opublikowany: 17.08.2014 | wyświetlono: 1833 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE